ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία - Σίνζο Άμπε: Θλίψη και σοκ για τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού

Ιαπωνία - Σίνζο Άμπε: Θλίψη και σοκ για τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού
Μηνύματα συμπαράστασης μετά τη δολοφονική επίθεση AP Photo/Eugene Hoshiko, File

Μηνύματα θλίψης αρχίζουν να συρρέουν μετά την δολοφονική επίθεση κατά του μακροβιότερου Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος δέχτηκε πυροβολήθηκε πισώπλατα από 42χρονο ένοπλο κατά τη διάρκεια ανοικτής ομιλίας με αποτέλεσμα να δίνει μάχη για τη ζωή του. 

Mηνύματα συμπαράστασης στέλνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από τη δειλή επίθεση στον Σίνζο Άμπε κατά την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων. Ένας αληθινός φίλος, σκληρός υπερασπιστής της πολυμερούς τάξης και των δημοκρατικών αξιών», αναφέρει ο κ. Μισέλ. Από την πλευρά της η κ. φον ντερ Λάιεν σημειώνει: «Αγαπητέ Σίνζο 'Αμπε μείνε δυνατός! Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά σου και τον λαό της Ιαπωνίας».

Τη δολοφονική επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε καταδίκασε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον:

«Για πολύ, πολύ στενάχωρη στιγμή» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Οι σκέψεις μας, οι προσευχές μας είναι μαζί του, με την οικογένεια και με τον λαό της Ιαπωνίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσερχόμενος στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Περιμένουμε νέα από Ιαπωνία».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, ο Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε εξάλλου σήμερα τη «θλίψη» του, προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι σκέψεις του είναι με την οικογένεια του Σίνζο Άμπε και με τον λαό της Ιαπωνίας.

Τη θλίψη τους εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Ταϊβάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ