ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Κόλαση» στο Ντονέτσκ καθώς συνεχίζεται η ρωσική προέλαση

Πόλεμος Ουκρανία: «Κόλαση» στο Ντονέτσκ καθώς συνεχίζεται η ρωσική προέλαση
Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν έναν κρατήρα μετά από ένα χτύπημα που έπληξε μια κατοικημένη περιοχή στο Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Συνεχίζει ο ρωσικός στρατός την προέλασή του στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι. Σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους, οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πόλεις και χωριά σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν «κόλαση» βομβαρδίζοντας την περιοχή του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον Σέρχι Γκαϊντάι, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν οκτώ βλήματα πυροβολικού, τρία βλήματα όλμων και εξαπέλυσαν εννέα ρουκέτες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά του Ντονέτσκ συνεχίστηκαν σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής. Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε λόγο για πολλές πόλεις που δέχτηκαν επιθέσεις, καθώς και για νεκρούς άμαχους και τραυματίες.

«Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κιριλένκο.

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους τις τελευταίες 24 ώρες στην ώθησή τους να καταλάβουν την υπόλοιπη περιοχή του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλώντας στο Reuters σημείωσε πως η Ρωσία είναι απίθανο να αποσυρθεί από μια έκταση γης στη νότια ακτή της Ουκρανίας και θα νικήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση, ο Αντρέι Κελίν είπε ότι ήταν δύσκολο να δει κανείς ρωσικές και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να αποσύρονται από τη νότια Ουκρανία και ότι οι στρατιώτες της Ουκρανίας θα απωθηθούν από όλο το Ντονμπάς.

«Θα απελευθερώσουμε όλο το Ντονμπάς», είπε ο Κελίν στο Reuters και πρόσθεσε «Φυσικά, είναι δύσκολο να προβλέψουμε την αποχώρηση των δυνάμεών μας από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας γιατί έχουμε ήδη εμπειρία ότι μετά την αποχώρηση αρχίζουν οι προκλήσεις και όλοι οι άνθρωποι πυροβολούνται και όλα αυτά».

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε τμήματα του Χάρκοβο, στο βορρά, στο Μικολάιβ στο νότο και στο Κρύβι Ριχ, μια νότια πόλη βορειοανατολικά του Μικολάιβ.

Στο Κρύβι Ριχ, οι ρωσικοί πύραυλοι Grad κατέστρεψαν ένα σχολείο και ένα σπίτι, σκοτώνοντας μια 41χρονη γυναίκα, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Η Κίρα Ρούντικ, Ουκρανή βουλευτής του κεντρώου κόμματος Γκόλος, είπε ότι ρουκέτες έπληξαν το κέντρο του Χάρκοβο, τραυματίζοντας τέσσερις πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται σθεναρά το Μικολάιβ, ένα στρατηγικό λιμάνι σε μια βασική διαδρομή προς την Οδησσό, η οποία είναι ο κύριος εξαγωγικός κόμβος της Ουκρανίας. Το ρωσικό ναυτικό εξακολουθεί να εμποδίζει την Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από την Οδησσό.

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την πόλη Χερσώνα, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει πίσω ορισμένα τμήματα της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού Σέρχι Μπρατσούκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν «σκόπιμα» καλλιέργειες στην Χερσώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πυρκαγιές εμφανίζονται στα χωράφια κάθε μέρα από τους βομβαρδισμούς και πρόσθεσε: «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιτρέπουν στους ντόπιους να σβήσουν τις φωτιές, καταστρέφοντας σιταποθήκες και εξοπλισμό».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους, να απομακρυνθούν.

«Σας παρακαλώ, φύγετε. Ο στρατός μας θα αρχίσει την ανακατάληψη των περιοχών αυτών. Η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη, Και θα είναι δύσκολο αργότερα να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», τόνισε η Βερεστσούκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν ένα υπόστεγο που αποθήκευε αμερικανικά οβιδοβόλα M777 στο Τσαζιβ Γιαρ, κοντά στο Κραματόρσκ. Οι πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ αναμένεται να είναι οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι της Ρωσίας στο Ντόνετσκ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις σε όλη τη χώρα και τις συγκεντρώνει κοντά στην Ουκρανία για μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις. Η τελευταία ενημέρωση πληροφοριών ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μονάδων πεζικού «πιθανώς» αναπτύσσεται με θωρακισμένα οχήματα MT-LB, τα οποία ήταν σε αποθήκες για πολλά χρόνια.

Ο Ζελένσκι απέπεμψε αρκετούς Ουκρανούς πρεσβευτές

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον πρεσβευτή του Κιέβου στη Γερμανία καθώς και πολλούς άλλους κορυφαίους ξένους απεσταλμένους, ανέφερε ο ιστότοπος της ουκρανικής προεδρίας.

Σε ένα διάταγμα που δεν αναφέρεται καμία αιτιολογία για την κίνηση, ανακοίνωσε την αποπομπή των πρεσβευτών της Ουκρανίας στη Γερμανία, την Ινδία, την Τσεχία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι διπλωμάτες αυτοί θα λάβουν νέα πόστα.

Ο Ζελένσκι έχει προτρέψει τους διπλωμάτες του να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη και στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία καθώς προσπαθεί να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Οι σχέσεις του Κιέβου με τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ