ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ετσεβερία

Μεξικό: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ετσεβερία
Ο Ετσεβέρια, ο οποίος κυβέρνησε στο Μεξικό από το 1970 έως το 1976, ήταν 100 χρονών (AP Photo)

Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Λουίς Ετσεβέρια, ο οποίος κατηγορείται για μερικές από τις χειρότερες πολιτικές δολοφονίες του 20ου αιώνα στο Μεξικό, πέθανε σε ηλικία 100 ετών, επιβεβαίωσε το Σάββατο ο σημερινός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Λόπες Ομπραδόρ έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Ετσεβέρια «στο όνομα της κυβέρνησης του Μεξικού», αλλά δεν εξέφρασε καμία προσωπική θλίψη για τον θάνατο. Ο Λόπες Ομπραδόρ δεν ανέφερε αιτία θανάτου για τον Ετσεβέρια, ο οποίος κυβέρνησε το Μεξικό από το 1970 έως το 1976.

Μεξικανοί εισαγγελείς προσπάθησαν να του απαγγείλουν κατηγορίες για γενοκτονία για το ρόλο του σε δύο περιβόητες σφαγές φοιτητών διαδηλωτών το 1968 και το 1971 που καθόρισαν μια εποχή σκληρής κρατικής καταστολής.

Το 2005, ένας δικαστής έκρινε ότι η Ετσεβέρια δεν μπορούσε να δικαστεί για κατηγορίες γενοκτονίας που προέκυψαν από μια σφαγή φοιτητών διαδηλωτών το 1971. Ο δικαστής έκρινε ότι ο Ετσεβέρια μπορεί να ήταν υπεύθυνος για ανθρωποκτονία, αλλά δεν μπορούσε να δικαστεί επειδή το έγκλημα αυτό παραγράφηκε το 1985.

Ο Ετσεβέρια αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε λάθος και είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή. Αρνήθηκε να καταθέσει για εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Τον Μάρτιο του 2009, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μεξικό επικύρωσε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου ότι ο Ετσεβέρια δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει κατηγορίες γενοκτονίας για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη σφαγή φοιτητών το 1968 και διέταξε την απόλυτη ελευθερία του.

Παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών και πολιτικών της αντιπολίτευσης επί δεκαετίες για δικαιοσύνη, ο Ετσεβέρια δεν πέρασε ούτε μια μέρα στη φυλακή, αν και του επιβλήθηκε για λίγο μια μορφή κατ' οίκον περιορισμού.

Η προεδρία του (1970-1976) από την αρχή στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968 ενώ διατελούσε υπουργός Εσωτερικών.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είπε ότι μόλις 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη σφαγή, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Μάρτυρες είπαν ότι πολλά περισσότερα πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εκατοντάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν μετά τη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα όταν είχαν ξεσπάσει φοιτητικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν δόθηκε ποτέ οριστικός αριθμός νεκρών.

Το 2004, ο Ετσεβέρια έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους του Μεξικού που κατηγορήθηκε επίσημα για εγκληματική αδικοπραγία. Οι εισαγγελείς συνέδεσαν τον Ετσεβέρια με τον λεγόμενο «βρώμικο πόλεμο» της χώρας, στον οποίο εκατοντάδες αριστεροί ακτιβιστές και μέλη περιθωριακών ομάδων ανταρτών φυλακίστηκαν, σκοτώθηκαν ή απλώς εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Ο Ετσεβέρια αντιμετώπιζε αναπνευστικές και νευρολογικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ