ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Στο Τόκιο εκτάκτως ο Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε

Ιαπωνία: Στο Τόκιο εκτάκτως ο Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ιαπωνία έφθασε την Δευτέρα ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μια απρογραμμάτιστη σύντομη επίσκεψη για να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του στην Ιαπωνία για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο, καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ μετά την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία.

Δεν θα παραμείνει παρά ώρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Ο Σίνζο Άμπε, μορφή της ιαπωνικής δεξιάς, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αρχιπέλαγος, ήταν θερμός υποστηρικτής της ενίσχυσης της στρατιωτικής και διπλωματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δολοφονήθηκε από ένοπλο την Παρασκευή, εν μέσω προεκλογικής ομιλίας στη Νάρα (δυτικά).

«Νομίζω πως οι πάντες τελούν ακόμη σε κατάσταση σοκ γι’ αυτή τη δολοφονία. Σοκ για την απώλεια που υπέστησαν η οικογένεια του, οι φίλοι του και ο κόσμος», είπε χθες Κυριακή ο κ. Μπλίνκεν απευθυνόμενος στον ταϊλανδό ομόλογό του Ντον Πραμουντουινάι. Το σοκ είναι «βαθύ σε όλη την περιοχή και στον κόσμο», επέμεινε.


Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Άμπε: «Παγωμένη» η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας - Μία κοινωνία ασυνήθιστη στην πολιτική βία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός προς διατήρηση της πλειοψηφίας στην Άνω Βουλή

Στο μεταξύ τη Δευτέρα αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιαπωνία.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα αναμένεται ότι θα διατηρήσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή της Ιαπωνίας με τον ελάσσονα εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τα exit poll.

Οι κάλπες στην Ιαπωνία στήθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την δολοφονία του προβεβλημένου μέλους του κόμματος και πολιτικού που κινούσε τα νήματα, πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα Komeito αναμένεται να κερδίσουν από 69 ως 83 έδρες από τις 125 που θα ανανεωθούν, σύμφωνα με τα exit polls του κρατικού δικτύου NHK.

Η Γερουσία έχει συνολικά 248 έδρες οι μισές από τις οποίες ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια.

Καθώς δεν έχει παρουσιάσει μια ελκυστική εναλλακτική το κεντροαριστερό Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει κάποιες από τις 45 έδρες που κατέχει αλλά και τη θέση του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια χώρα που δέχεται συχνά επικρίσεις για την έλλειψη γυναικών στην πολιτική, τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις, ποσοστό ρεκόρ 33% των 545 υποψηφίων είναι γυναίκες.

Μια μεγάλη νίκη στις εκλογές αυτές θα εδραιώσει την εξουσία του Κισίντα τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ