ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία - 18 οι νεκροί στην πολυκατοικία

Ουκρανία: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία - 18 οι νεκροί στην πολυκατοικία
Η επίθεση είναι μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ντονέτσκ AP (Φωτογραφία Αρχείου)

Σφοδρή ήταν η ρωσική επίθεση με πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 18 ανθρώπων που διέμεναν σε μια πολυκατοικία. 

Επιπλεόν, ρουκέτα που έπληξε πενταώροφο κτίριο κατοικιών στην Τσάσιβ Γιαρ το βράδυ του Σαββάτου, εγκλώβισε μέσα στα ερείπια περίπου 24 ανθρώπους, όπως ανέφερε η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Οι διασώστες είναι σε φωνητική επαφή με δύο ανθρώπους που έχουν παγιδευθεί στα ερείπια, ανέφερε.

Η επίθεση είναι μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ντονέτσκ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς μαζί με την επαρχία Λουχάνσκ, όπου η Μόσχα ανακήρυξε τη νίκη της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει 34 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, ενώ ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να χαρακτηριστεί κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία λόγω του βομβαρδισμού της πολυκατοικίας.

Εξάλλου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό βομβαρδισμό του Χαρκόβου, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου δήλωσε πως περιοχές κατοικιών επλήγησαν όταν η Ρωσία έπληξε με ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών την πόλη.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους, όμως ουκρανικές πόλεις και χωριά έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αφότου ξεκίνησε η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, με τα υπογεια και τα καταφύγια από βόμβες να είναι τα μοναδικά ασφαλή μέρη για όσους παραμένουν.

Η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχει μετατρέψει μικρές και μεγαλύτερες πόλεις σε ερείπια και έχει οδηγήσει περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στην έξοδο από τη χώρα τους.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κύμα βομβαρδισμών στα ανατολικά καθώς επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς, μια περιφέρεια που ελέγχεται εν μέρει από αυτονομιστές, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, από το 2014.

Όπως ανέφερε οι εκτενείς βομβαρδισμοί ισοδυναμούν με προετοιμασίες για μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών.

Αφού κατέλαβαν την επαρχία Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη του Ντονέτσκ στον νότο.

Σήμερα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχους των αυτονομιστών και μια πηγή στο Λουχάνσκ, ότι ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο τριών χωριών στην επαρχία Ντονέτσκ.

Η Ρωσία εγκατέλειψε μια αρχική προσπάθεια προέλασης προς την πρωτεύουσα Κίεβο καθώς αντιμετώπισε σφοδρή αντίσταση η οποία ενισχύθηκε από δυτικά όπλα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε χθες, Κυριακή, τους αμάχους στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Χερσώνας στον νότο να απομακρυνθούν επειγόντως καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου ετοιμάζονταν για μια αντεπίθεση εκεί.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια στιγμή, ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το χωριό Ιβανίβκα στη νότια υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με ταξιαρχία του ουκρανικού πεζικού.

«Το μόνο πράγμα που απέμεινε από τη ρωσική κατοχική δύναμη στην Ιβανίβκα είναι φρικτές αναμνήσεις και 'πεθαμένος' στρατιωτικός εξοπλισμός», ανέφερε.

Το Reuters δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Υπάρχουν περισσότερα από ένα χωριά Ιβανίβκα στην περιοχή. Ένα από αυτά βρίσκεται κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών στην κεντρική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας που προμήθευαν εκτοξευτές ρουκετών και όπλα πυροβολικού.

Ανέφερε επίσης ότι έπληξε σημεία ανάπτυξης ουκρανικών στρατευμάτων και ξένων μαχητών στην περιοχή του Χαρκόβου.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ