ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη φωτογραφία από το τηλεσκόπιο James Webb - Το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

Η πρώτη φωτογραφία από το τηλεσκόπιο James Webb - Το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια
Το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723 NASA/ESA/CSA/STScI via AP

Η πρώτη φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον πλανήτη μας. Και είναι τόσο καταπληκτική όσο θα περιμέναμε. 

Τη δημοσίευση της φωτογραφίας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Απεικονίζει ένα σμήνος γαλαξιών αποκαλύπτοντας την πιο λεπτομερή εικόνα του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ.

Η πρώτη εικόνας υψηλής ανάλυσης του Webb ήρθε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ.

webb3.jpg
Η αποκάλυψη έγινε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που σχεδιάζει η NASAAP Photo

Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον στον Λευκό Οίκο δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

webb2.jpg
Τα «αποκαλυπτήρια» έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο ΜπάιντενAP Photo/Evan Vucci

Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.

Αυτό το κάνει μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από τη Μεγάλη Έκρηξη, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ