ΚΟΣΜΟΣ

Η Βραζιλία ετοιμάζεται να αγοράσει φθηνότερο ντίζελ από τη Ρωσία

Η Βραζιλία ετοιμάζεται να αγοράσει φθηνότερο ντίζελ από τη Ρωσία
Ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επικείμενη συμφωνία AP/Eraldo Peres

Ορατή είναι συμφωνία της κυβέρνησης της Βραζιλίας με τη Ρωσία για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ, σύμφωνα με δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ούτε οι υπηρεσίες του κ. Μπολσονάρου, ούτε το υπουργείο Ενέργειας της Βραζιλίας απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν αυτή την εξαγγελία.

«Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας το οποίο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA –ή Petrobras–, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Reuters πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ