ΚΟΣΜΟΣ

To Σύμπαν «μιλά» στη Γη: Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb της NASA

To Σύμπαν «μιλά» στη Γη: Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb της NASA
Σύμφωνα με τη Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, η αυγή μιας νέας εποχής στην αστρονομία έχει ξεκινήσει, καθώς ο κόσμος βλέπει για πρώτη φορά τις πλήρεις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, NASA, ESA, CSA and STScI

Ήταν να μη γίνει η αρχή, καθώς μετά τη δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, νέες εικόνες από το μακρινό Διάστημα έρχονται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε για τα ουράνια σώματα που βρίσκονται σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Οι εικόνες που μετέδιδε η NASA επί τέσσερις και πλέον ώρες, μέσω του τηλεσκοπίου, ήταν μοναδικές.

Σύμφωνα με τη Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, η αυγή μιας νέας εποχής στην αστρονομία έχει ξεκινήσει, καθώς ο κόσμος βλέπει για πρώτη φορά τις πλήρεις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, μια συνεργασία της NASA με την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CSA (Καναδική Διαστημική Υπηρεσία).

Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες και τα φασματοσκοπικά δεδομένα του τηλεσκοπίου δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που ξεκινά στις 10:30 π.μ. EDT (14:30 UTC) την Τρίτη 12 Ιουλίου από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ. Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν το πρώτο κύμα έγχρωμων επιστημονικών εικόνων και φασμάτων που έχει συγκεντρώσει το παρατηρητήριο και την επίσημη έναρξη των γενικών επιστημονικών εργασιών του Webb.

Επιλέχθηκαν από μια διεθνή επιτροπή εκπροσώπων της NASA, της ESA, της CSA και του Space Telescope Science Institute.

Ίχνη νερού σε πλανήτη - γίγαντα αερίων

Πηγή: NASA. / WEBB SPACE TELESCOPE

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε την ευδιάκριτη υπογραφή του νερού, μαζί με ενδείξεις για σύννεφα και ομίχλη, στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει έναν καυτό, υπερμεγέθη πλανήτη - γίγαντα αερίου σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο.

Η παρατήρηση, η οποία αποκαλύπτει την παρουσία συγκεκριμένων μορίων αερίου με βάση μικροσκοπικές μειώσεις στη φωτεινότητα ακριβών χρωμάτων του φωτός, είναι η πιο λεπτομερής του είδους της μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας την πρωτοφανή ικανότητα του Webb να αναλύει ατμόσφαιρες σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός.

Ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει αναλύσει πολυάριθμες ατμόσφαιρες εξωπλανητών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφοντας την πρώτη σαφή ανίχνευση νερού το 2013, η άμεση και λεπτομερέστερη παρατήρηση του Webb σηματοδοτεί ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια χαρακτηρισμού δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών πέρα από τη Γη.

Το «Κουιντέτο του Στέφαν»: Οι πέντε γαλαξίες - «γείτονες» με νέα ματιά

STEPHANS-QUINTET.jpg
Πηγή: NASA, ESA, CSA και STScI

Το «Κουιντέτο του Στέφαν» (Stephan's Quintet), μια ομάδα πέντε γαλαξιών, είναι γνωστό από το γεγονός ότι εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στην κλασική ταινία των γιορτών, «It's a Wonderful Life».

Σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει το κουιντέτο του Stephan υπό νέο πρίσμα. Αυτό το τεράστιο μωσαϊκό είναι η μεγαλύτερη εικόνα του Webb μέχρι σήμερα, καλύπτοντας περίπου το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

Περιέχει πάνω από 150 εκατομμύρια εικονοστοιχεία και έχει κατασκευαστεί από σχεδόν 1.000 ξεχωριστά αρχεία εικόνων. Οι πληροφορίες από τον Webb παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.

Με την ισχυρή, υπέρυθρη όρασή του και την εξαιρετικά υψηλή χωρική του ανάλυση, ο Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν σε αυτή την ομάδα γαλαξιών. Αστραφτερά σμήνη εκατομμυρίων νεαρών άστρων και περιοχές αστροταχύτητας με φρέσκια γέννηση άστρων κοσμούν την εικόνα.

Σαρωτικές ουρές αερίων, σκόνης και άστρων έλκονται από αρκετούς από τους γαλαξίες λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Webb καταγράφει τεράστια κρουστικά κύματα καθώς ένας από τους γαλαξίες, ο NGC 7318B, διαπερνά το σμήνος.

Το νεφέλωμα Carina σε τρισδιάστατη απεικόνιση

Ένα τοπίο αποτελούμενο από «βουνά» και «κοιλάδες», διάστικτο με λαμπερά αστέρια είναι στην πραγματικότητα η άκρη μιας κοντινής νέας περιοχής σχηματισμού άστρων που ονομάζεται NGC 3324 στο νεφέλωμα Carina. Η εικόνα αυτή, η οποία καταγράφηκε στο υπέρυθρο φως από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αποκαλύπτει για πρώτη φορά αόρατες μέχρι πρότινος περιοχές γέννησης άστρων.

Η φαινομενικά τρισδιάστατη εικόνα του Webb, που ονομάζεται Κοσμικοί Βράχοι, μοιάζει με απόκρημνα βουνά σε ένα φεγγαρόφωτο βράδυ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την άκρη της γιγάντιας, αέριας κοιλότητας μέσα στον NGC 3324, και οι ψηλότερες «κορυφές» σε αυτή την εικόνα έχουν ύψος περίπου 7 έτη φωτός.

Η σπηλαιώδης περιοχή έχει σμιλευτεί από το νεφέλωμα από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία και τους αστρικούς ανέμους από εξαιρετικά ογκώδη, καυτά, νεαρά άστρα που βρίσκονται στο κέντρο της φυσαλίδας, πάνω από την περιοχή που φαίνεται σε αυτή την εικόνα.

Η πρώτη εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Τρίτης το τηλεσκόπιο James Webb «έδωσε» την πρώτη εικόνα από το πρώιμο Σύμπαν και ήταν τόσο καταπληκτική όσο θα περιμέναμε.

Τη δημοσίευση της φωτογραφίας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Απεικονίζει ένα σμήνος γαλαξιών αποκαλύπτοντας την πιο λεπτομερή εικόνα του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ.

Η πρώτη εικόνας υψηλής ανάλυσης του Webb ήρθε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ.

webb3.jpg
Η αποκάλυψη έγινε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που σχεδιάζει η NASAAP Photo

Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον στον Λευκό Οίκο δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

webb2.jpg
Τα «αποκαλυπτήρια» έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο ΜπάιντενAP Photo/Evan Vucci

Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.

Αυτό το κάνει μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από τη Μεγάλη Έκρηξη, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ