ΚΟΣΜΟΣ

Uber Files: «Θα το έκανα ξανά» απαντά ο Μακρόν για τις επαφές του με στελέχη της εταιρείας

Uber Files: «Θα το έκανα ξανά» απαντά ο Μακρόν για τις επαφές του με στελέχη της εταιρείας
Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπολύει εις βάρος του η αντιπολίτευση, ο Μακρον λέει πως «έχουν χάσει την πυξίδα» και στόχος του ίδιου είναι ο αγώνας απέναντι στη μαζική ανεργία Ludovic Marin, Pool via AP

«Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το έκανα ξανά» δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στις επαφές που είχε ως υπουργός Οικονομικών, κατά την περίοδο 2014 -2016, με ιθύνοντες της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Uber.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε πως στόχος του είναι να αγωνιστεί με κάθε τρόπο ενάντια στην μαζική ανεργία και ότι προς τον σκοπό αυτό συναντιέται με ξένους επιχειρηματίες, φανερά και με την παρουσία των συνεργατών του.

«Αν δημιουργούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία , είμαι περήφανος γι' αυτό και θα το ξανακάνω αύριο και μεθαύριο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και τις κατηγορίες που εξαπολύει εις βάρος του, ο Μακρον είπε: «Έχουν χάσει την πυξίδα. Αν δεν παλέψουμε για καλύτερη εκπαίδευση και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλή ανεργία».

Αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης έχει καταστεί στη Γαλλία η υπόθεση των «Uber Files» και ειδικότερα το εάν και κατά πόσο ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την περίοδο 2014-2016, δηλαδή επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ του οποίου ήταν υπουργός Οικονομίας, μεθόδευσε την εγκατάσταση της αμερικανικής πολυεθνικής στη χώρα με αδιαφανείς συχνά διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση δηλώνει πεπεισμένη ότι αυτό συνέβη, ζητώντας μεταξύ άλλων και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ από την άλλη οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι από τα έγγραφα της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν προκύπτει από πουθενά παράνομη συμπεριφορά του νυν προέδρου, ότι ήταν φυσικό ως υπουργός Οικονομίας να διαβουλεύεται εκείνη την εποχή με παράγοντες της αγοράς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και ότι σε τελευταία ανάλυση θεωρούσε και θεωρεί θετική για τη γαλλική οικονομία την εγκατάσταση της Uber.

Πέραν αυτών, ωστόσο, αντικείμενο γενικότερου προβληματισμού είναι για τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τους αναλυτές ο τρόπος με τον οποίο επέβαλε η πολυεθνική εταιρία την παρουσία της στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τα όρια λειτουργίας των λεγόμενων «λόμπι».

Στο πολιτικό επίπεδο οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη, με τον βουλευτή της αριστερής Λαϊκής Ένωσης και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ να καταλογίζει στον Εμανουέλ Μακρόν πως όταν ήταν υπουργός Οικονομίας «αθόρυβα και κρυφά, έκλεισε μια συμφωνία», η οποία ήταν «ο δούρειος ίππος της καταστροφής μέρους της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας».

Από την άλλη ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, βουλευτής και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Μαριν Λεπέν, δήλωσε ότι «ο Μακρόν ευνόησε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες»και «δεν υπερασπίζεται τα γαλλικά συμφέροντα».

Απορρίπτοντας αυτές τις αιτιάσεις, ο προσκείμενος στον Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι «όπως συνηθίζει η αντιπολίτευση έκανε έναν τόνο αφρό με ένα γραμμάριο σαπούνι» σημειώνοντας ότι «μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έλεγε παντού ότι ήταν υπέρ της απελευθέρωσης της οικονομίας, της έλευσης νέων παραγόντων για να σπάσουν ορισμένα μονοπώλια αλλά και υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης των υπηρεσιών που παρέχονται στους Γάλλους».

Με το θέμα ασχολείται άλλωστε εκτενώς ο σημερινός γαλλικός Τύπος.

Επικαλούμενη τον βρετανικό Guardian, η εφημεριδα Liberation σημειώνει ότι ο πρώην λομπίστας της Uber, Μαρκ ΜακΓκαν, ο οποίος έφερε στη δημοσιότητα τα αρχεία και τα έγγραφα της Uber, αναφέρει ότι βοήθησε προσωπικά τον Μακρόν να συγκεντρώσει κεφάλαια για το υπό ίδρυση τότε κόμμα του, διευκρινίζοντας όμως ότι η πολιτική υποστήριξή του προς τον Γάλλο πρόεδρο ήταν προσωπική απόφαση και δεν είχε «καμία απολύτως σχέση με την Uber».

Στην ίδια εφημερίδα ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει ότι ουδέποτε «έλαβε γνώση για την παραμικρή συμφωνία» μεταξύ του πρώην υπουργού του και των ανώτατων στελεχών της αμερικανικής πολυεθνικής. Από πλευράς της η εφημερίδα Le Monde, που συμμετέχει στα ΜΜΕ που αποκάλυψαν τα αρχεία Uber, επισημαίνει ότι «οι μακρονιστές συσπειρώνονται γύρω από τον Γάλλο πρόεδρο» χωρίς να βλέπουν «τίποτα το επιλήψιμο και κανένα σκάνδαλο».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της παράταξης Μακρόν, Ορόρ Μπερζέ, δηλώνει ότι «θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που ο Μακρόν πάντα ευνοούσε την ίδρυση ξένων εταιρειών στη Γαλλία» και ότι πρόκειται για μια ψευδο-υπόθεση που βασίζεται σε ένα ζήτημα άνευ περιεχομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ