ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Μετέωρη» αφήνει την κυβέρνηση Ντράγκι το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ιταλία: «Μετέωρη» αφήνει την κυβέρνηση Ντράγκι το Κίνημα Πέντε Αστέρων
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε θα προχωρήσουμε, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε», διαμηνύει ο Μάριο Ντράγκι Remo Casilli pool Photo via AP

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εργάζεται με τελεσίγραφα, διότι χάνει τον λόγο ύπαρξής της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε ευθεία αναφορά προς τη στάση που τηρεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε θα προχωρήσουμε, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Η δήλωση Ντράγκι έρχεται κατόπιν της απόφασης του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην παραστεί στην ψηφοφορία της Δευτέρας στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την έγκριση των νέων οικονομικών μέτρων στήριξης των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

Τα ίδια μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν την Πέμπτη από την Γερουσία και οι «πεντάστεροι» δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα τα υπερψηφίσουν.

Παράλληλα, σε σχέση με μια σειρά αιτημάτων (κοινωνικού, κυρίως, χαρακτήρα) που έχουν προβάλλει τα Πέντε Αστέρια και ο αρχηγός τους, Τζουζέπε Κόντε, ο Ντράγκι υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, ότι στο κείμενο που του παρέδωσαν και στο οποίο συνοψίζονται «βρήκε πολλά σημεία σύγκλισης με την ατζέντα της κυβέρνησης», αρχίζοντας από την έγκριση του βασικού μισθού.

Ουσιαστικά αυτό που θα πρέπει άμεσα να εξακριβωθεί είναι εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρείας κυβερνητικής σημμαχίας της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι, ή να αποφασίσει να διαλέξει την αντιπολίτευση.

Αν επικρατήσει η δεύτερη επιλογή, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι πιθανό να ζητήσει από τον Ντράγκι να επαληθεύσει εάν διαθέτει ακόμη την στήριξη της Βουλής και Γερουσίας.

Μάριο Ντράγκι και Σέρτζιο Ματαρέλα είχαν χθες, Δευτέρα, ωριαία συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, στην συνάντηση έγινε αναφορά σε θέματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής.

Παράλληλα, όμως, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συζητήθηκε και η κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων ωρών, λόγω της απόφασης του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια πρόκληση, στο εξής, για τον Μάριο Ντράγκι, είναι να καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά, παρά την όλο και πιο επικριτική στάση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, έστω και αν, επισήμως, συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα έχει καταστήσει σαφές ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των οικονομικών επιπτώσεών του και της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ