ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Ντράγκι

Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Ντράγκι
H απώλεια της κοινοβουλευτικής στήριξης του Κινήματος 5 Αστέρων στην κυβέρνηση Ντράγκι, οδήγησε στην ανακοίνωση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού AP Photo/Gregorio Borgia

Πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί στην Ιταλία καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή το βράδυ της Πέμπτης την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, προτρέποντάς τον να καταφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στη Bουλή προς αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα ο Ντράγκι είχε χάσει την κοινοβουλευτική στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων, εξέλιξη που τον οδήγησε να ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

«Η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία είχε μεγάλη πολιτική σημασία. Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχει πια», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Οι μέγιστες προσπάθειες που κατέβαλα τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρκετές».

Η πολιτική κρίση δεν έχει σχέση με τους αριθμούς, αφού ο Ντράγκι διαθέτει αρκετά κοινοβουλευτικά ερείσματα και χωρίς τα 5 Αστέρια, αλλά με τις πολιτικές ισορροπίες, όπως σημειώνουν τα διεθνή δίκτυα. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θέλουν να υποστούν μόνες τους την κυβερνητική φθορά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο επιτρέποντας στα 5 Αστέρια να κάνουν αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτόν είχαν ξεκαθαρίσει στον επικεφαλής του κινήματος, πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ότι αν «κάνει νερά» η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και ο μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ένα σενάριο που πάντως δεν φαίενται πολύ πιθανό καθώς την Πέμπτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι «η συνέχεια της διακυβέρνησης». Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, προερχόμενος από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντιμετώπισε την πολιτική κρίση με μακαριότητα. «Σε έναν αγώνα υπάρχει και η παράταση», είπε.

Τα σενάρια

Αν ο Ντράγκι πεισθεί να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης ή αν υπάρξει άλλη προσωρινή λύση, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Διαφορετικά οι κάλπες θα στηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Το ζήτημα όμως είναι ότι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Ντράγκι κανένα δεν επιθυμεί άμεσα εκλογές – ούτε τα 5 Αστέρια. Η μόνη παράταηξη που ανυπομονεί να στηθούν νέες κάλπες είναι το φασιστικών καταβολών κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, το μόνο που δεν στήριξε την κυβέρνηση Ντράγκι.

Εχοντας εισπράξει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κινήματος, τα 5 Αστέρια είχαν υποβάλει στον Ντράγκι μια σειρά αιτημάτων. «Χωρίς πραγματικές, ουσιαστικές απαντήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, κανείς δεν θα έχει την ψήφο μας», είπε χθες ο Κόντε προαναγγέλλοντας την αποχή των γερουσιαστών από την ψηφοφορία για το πακέτο στήριξης της οικονομίας. Συμπληρώνοντας το κλίμα έντασης, η ατμόσφαιρα έξω από το Κοινοβούλιο ήταν ηλεκτρισμένη εξαιτίας της διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί, που διαδήλωναν για δεύτερη ημέρα κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι μπορεί να έχει πανευρωπαϊκές επιπτώσεις, καθώς η πολιτική της Ιταλίας σε μια σειρά ζητημάτων ενδέχεται να γίνει πιο απρόβλεπτη. «Εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνεργαζόμαστε με μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας στην Ιταλία, υπό την ισχυρή ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. Ελπίζω, ειλικρινά, να μπορέσει να συνεχιστεί», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Το επόμενο επεισόδιο του ιταλικού πολιτικού δράματος θα παιχθεί την Τετάρτη, καθώς ενδιαμέσως ο Ντράγκι πρέπει να μεταβεί στην Αλγερία προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες για την τροφοδοσία της Ιταλίας με αέριο από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υπογραφούν από υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Χάρη στον Πούτιν

«Φεύγοντας κάνετε χάρη στον Πούτιν», σημείωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ιταλική Γερουσία ο Αντόνιο Σακόνε από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, απευθυνόμενος στο Κίνημα 5 Αστέρων. Ο Σακόνε προειδοποίησε ότι η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι θα οδηγούσε σε «πανευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση».

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ είχε μεσολαβήσει η παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανήρτησε φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι με το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;». «Οι καλύτεροι φίλοι της Ουκρανίας αποχωρούν», είχε σχολιάσει ο Μεντβέντεφ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραιτήθηκε ο Τζόνσον.

H είδηση της παραίτησης του 74χρονου Ντράγκι, που ανήλθε στην πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2021, έκανε ταχύτατα τον γύρο του κόσμου, με πληθώρα μέσων ενημέρωσης να σημειώνουν ότι ο Ντράγκι αποτελεί εγγύηση σταθερότητας εν μέσω του πολέμου, της ενεργειακής, της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ