ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αντιδράσεις για δηλώσεις του Μπόλτον - Τον αποκάλεσε «τρελό» ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Βενεζουέλα: Αντιδράσεις για δηλώσεις του Μπόλτον - Τον αποκάλεσε «τρελό» ο πρόεδρος του κοινοβουλίου
Ο Μπόλτον παραδέχτηκε πως συμμετείχε σε σχέδια για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «τρελό» πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που παραδέχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως συνέβαλε να σχεδιαστούν πραξικοπήματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχημένης προσπάθειας να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.

Την Τρίτη, ο Τζον Μπόλτον είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNNi πως συμμετείχε στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων «σε άλλα μέρη» και αναφέρθηκε ονομαστικά στη Βενεζουέλα, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε υποστηρίξει την προσπάθεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να ανατρέψει τον κ. Μαδούρο το 2019.

Ο Χόρχε Ροδρίγκες, ο πρόεδρος του ελεγχόμενου από το κυβερνών κόμμα κοινοβουλίου, αντέδρασε στην αποκάλυψη που έκανε ο κ. Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του σώματος.

«Αυτό που είχε στο μυαλό του αυτός ο τρελός ο Τζον Μπόλτον ήταν ότι η βία θα κλιμακωνόταν και (οι ΗΠΑ) θα αποκτούσαν έτσι πρόσχημα για εισβολή (…), στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα», είπε.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα διεθνών σχέσεων έχουν στηλιτεύσει το ιστορικό επεμβάσεων της Ουάσινγκτον σε άλλα κράτη, για παράδειγμα τον ρόλο της στην ανατροπή του ιρανού εθνικιστή πρωθυπουργού Μοχαμάντ Μοσαντέχ το 1953 και διαφόρων λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων, καθώς και τους πολέμους στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο αμερικανοί αξιωματούχοι, νυν ή πρώην, να αναγνωρίζουν δημόσια τον ρόλο τους στην υποκίνηση ταραχών σε ξένες χώρες.

«Ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και διετέλεσε μεταξύ άλλων πρεσβευτής στον ΟΗΕ, καυχιέται όλως τυχαίως πως συνέβαλε να σχεδιαστούν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες», σχολίασε ο Ντίκενς Ολέουι, κενυάτης δημοσιογράφος του BBC, μέσω Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ