ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου - Παραμένει φυγάς στη Σιγκαπούρη

Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου - Παραμένει φυγάς στη Σιγκαπούρη
Διαδηλωτής πίνει καφέ δίπλα στις αμαυρωμένες φωτογραφίες του δραπέτη παραιτηθέντα προέδρου της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα AP Photo/Eranga Jayawardena

Αποδεκτή έγινε το πρωί της Παρασκευής η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου αρχηγού του κράτους, η επίσημη κατοικία του οποίου καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο Ρατζαπάκσα υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη με επιστολή που εστάλη μέσω email στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας.

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε», είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα σε δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα την προηγουμένη, από τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα επισημοποιήθηκε μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών εναντίον της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Ο Ρατζαπάκσα προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη με πτήση από τις Μαλδίβες νωρίτερα, αφού εγκατέλειψε τη χώρα του στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, διαδηλωτές εισέβαλαν σε κρατικό κτήριο. Αυτή τη φορά ήταν το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί η εισβολή στην επίσημη κατοικία του προέδρου.

O πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της χώραςAP Photo/Rafiq Maqbool

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το γραφείο του και άλλα κρατικά κτίρια και να συνεργαστούν με τις αρχές.

«Δεν μπορούμε να σκίσουμε το σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να αναλάβουν την εξουσία. Πρέπει να τερματίσουμε αυτή τη φασιστική απειλή για τη δημοκρατία», είπε.

Οι διαδηλωτές έχουν αγνοήσει μέχρι τώρα τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού να απομακρυνθούν από το γραφείο του. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της χώρας διέφυγε για τις Μαλδίβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ