ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί

Bloomberg: Ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί
«Ο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και επί του παρόντος αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση όταν απευθυνθεί σε νομοθέτες στη Ρώμη την Τετάρτη», ανέφεραν πηγές στο Bloomberg AP Photo / Gregorio Borgia

Ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων της διασπασμένης κυβερνητικής συμμαχίας του, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του Ντράγκι την Πέμπτη, προτρέποντάς τον να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών συμμάχων του.

Ο Ντράγκι είχε προσφερθεί να παραιτηθεί αφού το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, απείχε ουσιαστικά από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

«Ο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και επί του παρόντος αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση όταν απευθυνθεί σε νομοθέτες στη Ρώμη την Τετάρτη», δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι δύο επιλογές του Σέρτζιο Ματαρέλα

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα έχει δυο κύριες επιλογές:

  • να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή
  • να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό.

Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες - σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι - για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ