ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Να παραμείνει στην εξουσία ο Μάριο Ντράγκι ζητούν φορείς και επιχειρηματίες της χώρας

Ιταλία: Να παραμείνει στην εξουσία ο Μάριο Ντράγκι ζητούν φορείς και επιχειρηματίες της χώρας
Τίθεται σε κίνδυνο, η σταθερότητα στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού της χρέους, προειδοποιούν επιχειρηματίες και φορείς στην Ιταλία λόγω της παραίτησης Ντράγκι (AP Photo/Gregorio Borgia)

Δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων στην Ιταλία παρότρυναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι τίθεται σε κίνδυνο, η σταθερότητα στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού της χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι παρέδωσε την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ένα από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι και του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο μέσα στη νέα εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει κάποιο συμβιβασμό για την αποτροπή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε με περίοδο διεθνούς αστάθειας και οικονομικών πιέσεων.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg o Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα, αφού δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του Ντράγκι την Πέμπτη, προτρέποντάς τον να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών συμμάχων του.

Ο Ντράγκι είχε προσφερθεί να παραιτηθεί αφού το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, απείχε ουσιαστικά από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

«Ο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και επί του παρόντος αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση όταν απευθυνθεί σε νομοθέτες στη Ρώμη την Τετάρτη», δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ