ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αμφισβητεί τη Σ. Αραβία σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν για τη δολοφονία Κασόγκι

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αμφισβητεί τη Σ. Αραβία σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν για τη δολοφονία Κασόγκι
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα Κασόγκι και τα όσα συζήτησε με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας AP Photo / Andrew Harnik

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαφώνησε το Σάββατο με τη Σαουδική Αραβία ως προς τον τελικό απολογισμό των συζητήσεων που έκανε με τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, oι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε το 2018 τη δολοφονία του Κασόγκι, ωστόσο ο Σαουδάραβας ηγεμόνας το αρνείται κατηγορηματικά.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο από το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών ότι δεν άκουσε τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, ενός σκληρού επικριτή της Σαουδικής Αραβίας.

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ έλεγε την αλήθεια αφηγούμενος την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Μπάιντεν και του πρίγκηπα διαδόχου, ο πρόεδρος είπε «όχι».

Ο κ. Τζουμπέιρ δήλωσε ότι ο πρίγκιπας διάδοχο, είπε στον κ. Μπάιντεν ότι το βασίλειο είχε ενεργήσει, για να αποτρέψει την επανάληψη λαθών όπως η δολοφονία του Κασόγκι και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης κάνει λάθη.

Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε το Σάββατο στο Fox News ότι «δεν άκουσε τη συγκεκριμένη φράση από τον Μπάιντεν που κατηγορούσε τον πρίγκιπα διάδοχο».

Μάλιστα, Σαουδάραβας αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι η σχετική στιχομυθία ανάμεσα στους δύο ηγέτες δεν ήταν όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν και η συζήτηση για τον Κασόγκι έγινε πριν από τη συνάντηση με «ανεπίσημο τρόπο».

Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν άκουσε τον πρόεδρο να λέει στον πρίγκιπα διάδοχο ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν μετάνιωσε που αντάλλαξε μια πρώτη αιχμηρή κουβέντα με τον πρίγκηπα διάδοχο την Παρασκευή, απάντησε:

«Γιατί δεν μιλάτε για κάτι που έχει σημασία; Θα ήμουν ευτυχής να απαντήσω σε μια ερώτηση που έχει σημασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ