ΚΟΣΜΟΣ

DW - Γερμανία: Ανάρπαστα τα youth hostels για φθηνές διακοπές

DW - Γερμανία: Ανάρπαστα τα youth hostels για φθηνές διακοπές
Πολλές οικογένειες Γερμανών αναζητούν λύσεις για οικονομικές διακοπές και ανακαλύπτουν (ξανά) τα youth hostels Pixabay

Ο οκτάχρονος Μπεν από το Ομπερχάουζεν έχει ενθουσιαστεί με την άμπωτη και την παλίρροια, φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται παντού στη Βόρεια Θάλασσα. Συναρπαστική ανακάλυψη για τον πιτσιρίκο ήταν και ένα ναυάγιο πλοίου, εύκολα προσβάσιμο τις ώρες της άμπωτης. Τα καλοκαίρια ο Μπεν περπατάει πάνω-κάτω ακολουθώντας την πορεία του νερού, μαζί με τη μητέρα του. Οι δυο τους κάνουν και φέτος διακοπές στο Βάνγκερλαντ, στις γερμανικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας.

«Επιστρέφουμε λοιπόν στον χώρο του εγκλήματος» λέει γελώντας η μητέρα του, η 47χρονη Ντιάνα Λοκ. Σημαντικά κίνητρα για ένα ακόμη καλοκαίρι στο Βάνγκερλαντ είναι ο αναζωογονητικός θαλασσινός αέρας, τα κοχύλια και τα καβουράκια που κρύβονται στη λάσπη προκαλώντας την περιέργεια του μικρού, αλλά και ο ξενώνας νεότητας με 182 κλίνες σε ασυναγώνιστες τιμές, πολύ κοντά στις αμμοθίνες, τον οποίο μάλιστα ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων συνδέει με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή. «Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι είναι εύκολο να έρθεις σε επαφή και με άλλες οικογένειες στον ξενώνα, όλα είναι κάπως χαλαρά εδώ...» λέει η Ντιάνα, όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ της η Deustche Welle.

Οικογενειακές διακοπές από 33 ευρώ το βράδυ

Στην Ελλάδα οι ξενώνες νεότητας, τα youth hostels όπως είναι ευρύτερα γνωστά, απευθύνονται κυρίως σε νεαρούς ταξιδιώτες με σακίδια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Κάποιοι Έλληνες τούς έχουν γνωρίσει ταξιδεύοντας με InterRail ή ωτοστόπ στην Ευρώπη και μάλλον δεν τους νοσταλγούν ιδιαίτερα. Κι όμως, στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες, οι ξενώνες νεότητας δεν απευθύνονται μόνο στους νέους, αλλά και σε όσους... αισθάνονται νέοι. Πολλές φορές προσφέρουν οικονομικές λύσεις για ολόκληρες οικογένειες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

Διαβάστε επίσης

Είδος πολυτελείας οι διακοπές για 1,6 εκατ. εργαζόμενους στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην Ευρώπη

Στη Γερμανία υπάρχουν συνολικά 400 youth hostels, οργανωμένα στον σύνδεσμο DJH. Προϋπόθεση για την πρόσβαση στους ξενώνες είναι μία ετήσια συνδρομή στον σύνδεσμο, η οποία στοιχίζει μόλις 22,50 ευρώ για μία οικογένεια. Αν κάποιος προγραμματίσει τις διακοπές του έτσι ώστε να χρειάζεται ξενώνα μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ή και αργότερα το φθινόπωρο, πληρώνει συνδρομή μόνο για έξι μήνες. Με την ταυτότητα του συνδέσμου ο ταξιδιώτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να μένει σε όλους τους ξενώνες σε προνομιακές τιμές, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα. Για παράδειγμα στις ακτές του Βάνγκερλαντ μία διανυκτέρευση για όλη την οικογένεια με πλήρη διατροφή στοιχίζει μόλις 33 ευρώ. Για συγκεκριμένες κατηγορίες η διαμονή επιδοτείται από προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, σε ποσοστό έως 90%.

Φυσικά οι χώροι είναι συνήθως κοινόχρηστοι. Δεν μπορεί κανείς να απαιτήσει μονόκλινο ή ατομικό μπάνιο, υπάρχουν όμως και κάποιοι ξενώνες που προσφέρουν τέτοιες ανέσεις. Το ζήτημα είναι ότι σε μία εποχή που ο κόσμος αρχίζει να ανακαλύπτει ξανά τις διακοπές, μετά την πανδημία, αλλά πρέπει να εξετάζει προσεκτικά και τα έξοδά του, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού, τα youth hostels γίνονται ανάρπαστα. Η Γκέζα Χάουσιλντ, εκπρόσωπος των ξενώνων νεότητας για τη βορειοδυτική Γερμανία, λέει ότι «πριν από την πανδημία οι πιο τακτικοί επισκέπτες ήταν τα σχολεία και κάποιες ομαδικές εκδρομές, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούσαν οι οικογένειες με παιδιά. Αλλά το 2020 και το 2021 οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν οικογένειες».

Παραλία και ποδόσφαιρο, οι τέλειες διακοπές

Εκδρομείς με... εμπειρία, όπως ο Μπεν και η μητέρα του, ξέρουν πώς να περάσουν την ώρα τους στις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας και έχουν καταστρώσει ολόκληρο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τις δύο εβδομάδες των διακοπών. Χτίζουν κάστρα στην άμμο, παίζουν ποδόσφαιρο και επιτραπέζια, πετάνε χαρτατετό, ανακαλύπτουν κρυμμένους θησαυρούς στην άμπωτη. «Περισσότερο μου αρέσει η παραλία και το ποδόσφαιρο», λέει ο μικρός Μπεν.

Φέτος στάθηκαν τυχεροί, καθώς έχουν δικό τους δωμάτιο με μπάνιο, αλλά και με μπαλκόνι. Και όλα αυτά για ένα συμβολικό αντίτιμο.

«Πρέπει να προσέχω τι ξοδεύουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ανοίγματα στις διακοπές», λέει η Ντιάνα. «Αν έπρεπε να πληρώσουμε και αεροπορικά εισιτήρια, θα είχαμε διπλάσια έξοδα», αναφέρει.

Το Βάνγκερλαντ έχουν επιλέξει και η 48χρονη Μέλανι από την Κολωνία, μαζί με την κόρη της, την 15χρονη Κλερ. Μαζί τους πήραν μία βαλίτσα γεμάτη... βιβλία για δέκα μέρες. Εξίσου συναρπαστικές είναι όμως και οι βόλτες στην παραλία με τον ανοιχτό ορίζοντα, που κάθε μέρα σου προσφέρει μία διαφορετική εικόνα, όπως λένε. «Ήσυχα και χαλαρά περνάμε», λέει η Μέλανι. «Αν θέλουμε παρέα, την έχουμε. Αν θέλουμε απομόνωση για κάποιο διάστημα, κι αυτό γίνεται». «Κι έχουμε κλείσει από τώρα δωμάτιο για του χρόνου», συμπληρώνει η 15χρονη Κλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ