ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Τρόμος για επιβάτες τρένου που περνά ανάμεσα από φλόγες

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Τρόμος για επιβάτες τρένου που περνά ανάμεσα από φλόγες
Εικόνες πανικού σε τρένο στην Ισπανία που περικυκλώθηκε από φλόγες κατέγραψε επιβάτης Screen grab / twitter

Στιγμές τρόμου έζησαν οι επιβάτες ενός τρένου στην Ισπανία, το οποίο περικυλώθηκε από φλόγες από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το τρένο σταματά την διαδρομή του έχοντας φτάσει κυριολεκτικά ανάμεσα σε φλόγες.

Ακολούθησαν στιγμές πανικού μέσα στο συρμό με τους επιβάτες παγωμένοι στις θέσεις τους να κοιτούν με ανησυχία από τα παράθυρα το πύρινο μέτωπο που μαίνονταν ολόγυρά τους. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στη Μαδρίτη χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί, καθώς ύστερα από λίγο το τρένο συνέχισε το ταξίδι του.

Τις σκηνές κατέγραψε σε βίντεο με το κινητό του ένας ψυχραιμότερος επιβάτης και το ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ισπανία, περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά.

Σήμερα οι αρχές επέτρεψαν σε 300 κατοίκους στην περιοχή της Μάλαγας (από τους 3.000 που είχαν υποχρεωθεί να φύγουν για προληπτικούς λόγους) να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο. Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη ο καύσωνας «χτυπάει κόκκινο», με 40 βαθμούς.

Στη γειτονική Πορτογαλία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%».

Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, 60 τραυματίες και 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ