ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 60 μέρες, επικαλούμενος «συνομωσία από το εσωτερικό και τις ΗΠΑ», για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο Μαδούρο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του. Μια προηγούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόστηκε σε πολιτείες κοντά τα κολομβιανά σύνορα, είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση συνταγματικών ελευθεριών, εκτός από αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το Reuters.

Την Παρασκευή, αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο μιας πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Βενεζουέλα και διατύπωσαν την πρόβλεψη ότι ο Μαδούρο δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την θητεία του.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επιδιώκει να ανατρέψει τον Μαδούρο, εν μέσω μιας επιδεινούμενης κρίσης που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, σποραδικές λεηλασίες και καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ωστόσο ο Μαδούρο επιμένει ότι θα ολοκληρώσει την θητεία του ενώ αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ στην Βραζιλία.

Ο Μαδούρο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στη Βραζιλία, τον Αλμπέρτο Καστεγιάρ, μετά την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να παραπέμψει σε δίκη την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι ήδη συναντήθηκε με τον Καστεγιάρ στο Καράκας.

«Διαβουλευόμαστε για αυτή την οδυνηρή σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Vanguardia, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία παραπομπής της Ρουσέφ «βρόμικο κόλπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ