ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Λις Τρας θα μονομαχήσουν για την ηγεσία των Τόρις

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Λις Τρας θα μονομαχήσουν για την ηγεσία των Τόρις
Η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας πέρασε στην τελική μονομαχία με το φαβορί Ρίσι Σούνακ AP Photo/Alastair Grant, File

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η νυν υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας είναι οι τελικοί μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη μετά Τζόνσον εποχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ απέσπασε τις περισσότερες ψήφους (137) στην τελευταία μυστική ψηφοφορία στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.

Η Λις Τρας ακολουθεί με 113 ψήφους και είναι η αντίπαλός του στον τελικό γύρο, ενώ η πρώην υπουργός Άμυνας και νυν υφυπουργός Εμπορίου Πένυ Μόρντοντ έμεινε εκτός κούρσας αποσπώντας 105 ψήφους.

Στον προηγούμενο γύρο, ο Ρίσι Σούνακ ήταν μπροστά, όμως στη δεύτερη θέση σε ψήφους είχε βρεθεί η Πένυ Μόρνοντ.

Με απόφαση της «Επιτροπής 1922» των Τόρις, η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη του κόμματος έχει επιταχυνθεί και ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον τόσο στην ηγεσία των Συντηρητικών, όσο και στην πρωθυπουργία, θα έχει αναδειχθεί έως την 5η Σεπτεμβρίου.

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι θα πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία συναντώντας μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους.

Κατόπιν της ψηφοφορίας των μελών των Τόρις, στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νέος ηγέτης που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Την επομένη, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Οι δύο μονάχοι

Ρίσι Σούνακ

Rishi-Sunak.jpg
AP Photo/Alastair Grant

Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ήταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Όμως ο 42χρονος Σούνακ, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επίσης ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο «Partygate», τα περιβόητα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού.

Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών.

Λιζ Τρας

Liz-Truss.jpg
AP Photo/Alastair Grant

Η Λιζ Τρας, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς κατέχει θέση στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο από το 2014, επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον. Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

H 46χορνη Τρας, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των Τόρις βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος, ενώ δέχτηκε εύσημα για την απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ από το Ιράν μετά από έξι χρόνια κράτησης και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά τις αρχικές επικρίσεις περί αργής αντίδρασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Tα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Τζόνσον διετέλεσε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.

«Hasta la vista, baby»: Η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

Με θερμό χειροκρότημα χαιρέτισαν οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Μπόρις Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας, κατά την τελευταία του εμφάνιση στην «ώρα του πρωθυπουργού».

«Βοηθήσαμε, βοήθησα, να βγάλουμε αυτήν την χώρα από την πανδημία και να συμβάλουμε στην διάσωση μίας άλλης χώρας από τον βαρβαρισμό. Και, ειλικρινά, αυτά είναι αρκετά για την πορεία. Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Τζόνσον.

Και προσέθεσε ότι θα περάσει τις προσεχείς εβδομάδες «κάνοντας αυτό που πιστεύω ότι το κοινό περιμένει να κάνω: Να προχωρήσω τα θέματα για τα οποία εκλεγήκαμε το 2019».

«Αυτά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», κατέληξε υιοθετώντας την γνωστή ατάκα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Terminator 2.

Νωρίτερα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ τον εγκάλεσε κάνοντάς του ερώτηση για την ματαίωση από το Sky News του τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών: «Ε λοιπόν, δεν παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ