ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά την παραίτηση Ντράγκι

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά την παραίτηση Ντράγκι
Απότοκο της παραίτησης Ντράγκι είναι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών χρεογράφων να ξεπεράσουν ακόμη και των ελληνικών . AP Photo / Michael Probst

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στον απόηχο της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι, ενώ επιταχύνθηκε και η πτώση του ιταλικού χρηματιστηρίου. Απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών χρεογράφων να ξεπεράσουν ακόμη και των ελληνικών.

Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησε τους επενδυτές σε αυξημένες ρευστοποιήσεις ιταλικών assets, κάτι πολύ έγινε αισθητό άμεσα στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά μετοχών.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έκλεισε στο 3,3% και του πενταετούς ιταλικού ομολόγου ήταν στο 2,5%. Αντίστοιχα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 3,45% και του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 2,68%.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,65% και σημειώνει ημερήσια άνοδο 5,76% και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 3,5%! Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου είναι στο 2,83% και ενισχύεται κατά 8% σε σχέση με χθες.

Αλλά και στο χρηματιστήριο του Μιλάνο οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι με τον γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2%.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην ΕΚΤ και στις δηλώσεις Λαγκάρντ, από τις οποίες η αγορά αναμένει ενδείξεις για το πως θα αντιμετωπίσει η κεντρική τράπεζα το ξεπούλημα των ιταλικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργαλείου νομισματικής πολιτικής που φέρεται πως θα αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism -TPM).

Ο νέος μηχανισμός αποσκοπεί στον περιορισμό των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς έχει εκτοξευθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλαδή της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών, κυρίως του Νότου, έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ