ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Αξιόπιστος πάροχος» φυσικού αερίου η Ρωσία - «Για όλα φταίνε» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Κρεμλίνο: «Αξιόπιστος πάροχος» φυσικού αερίου η Ρωσία - «Για όλα φταίνε» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
Για ενεργειακό «εκβιασμό» κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Κομισιόν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κατόπιν της επανέναρξης της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης - με χαμηλότερη όμως δυναμικότητα -, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιμένει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος πάροχος φυσικού αερίου, τονίζοντας πως όλα τα προβλήματα στις ροές προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης.

Η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς την Ευρώπη ύστερα από διακοπή 10 ημερών λόγω εργασιών συντήρησης, περιορίζοντας τους φόβους της Ευρώπης για την παροχή τον χειμώνα μετά την προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν Πούτιν ότι οι ροές μπορεί να περικοπούν περαιτέρω ή να σταματήσουν.

Οι σημερινές ροές επέστρεψαν στο 40% της δυναμικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Nord Stream.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι μία τουρμπίνα που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά δεν είχε επιστρέψει. Ο Καναδάς, που αρχικά καθυστερούσε να επιστρέψει τον στρόβιλο λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αναφορικά με την Ουκρανία, αποφάσισε να στείλει πίσω τον εξοπλισμό στη Ρωσία, ύστερα από εργασίες συντήρησης από τη Siemens Energy.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει «πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες αερίου στην ήπειρο, ο Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της.

Απέρριψε τις κατηγορίες πολιτικών της Δύσης, μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας για να «εκβιάσει» την Ευρώπη.

«Ο Πούτιν έχει εξηγήσει με αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο ότι είναι λάθος να μιλά κανείς για πίεση, για εκβιασμό. Είναι μια απολύτως λανθασμένη δήλωση και τη διαψεύδουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Nord Stream 1 αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συντήρηση του εξοπλισμού. «Αυτοί ακριβώς οι περιορισμοί οδήγησαν στο γεγονός ότι τα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν την απαιτούμενη συντήρηση. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους είναι οι λόγοι για τα προβλήματά τους».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία δεν θα την αναγκάσουν να αλλάξει πορεία. «Ακόμα και οι σκληρότερες κυρώσεις ποτέ δεν έκαναν χώρες αλλάξουν τη θέση τους», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στη Βρετανία, λέγοντας ότι η Μόσχα ελπίζει πως ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα υιοθετήσει μια συνετή θέση απέναντι στη Ρωσία. «Ελπίζουμε ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα κλίνει προς μια περισσότερο ισορροπημένη ρητορική απέναντι στη χώρα μας» ανέφερε.

«Το μαρτύριο της σταγόνας» από τη Ρωσία

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 άνοιξε ξανά, όπως είχε προγραμματιστεί, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αφού παρέμεινε κλειστός επί δέκα ημέρες, για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με την DW, o πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Ωστόσο, όπως είπε, δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης, τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

Προετοιμαζόμενη για το χειρότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε την Τετάρτη ένα σχέδιο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είπε μάλιστα ότι δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανέλθει.

Από την Τεχεράνη -όπου πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη σε ξένη χώρα εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία- ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «μέχρι κεραίας, τις έχει εκπληρώσει, τις εκπληρώνει και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον».

Κατά την ίδια ωστόσο επίσκεψη, ο Πούτιν υπονόησε μειωμένη ή ακόμη και διακοπή της ροής λέγοντας ότι δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα επιστρέψει η τουρμπίνα από τον Καναδά. Ανέφερε ειδικότερα ότι η χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω λόγω της αργής προόδου στη συντήρησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ