ΚΟΣΜΟΣ

Θετικό το Κρεμλίνο στο αίτημα της Ουγγαρίας για αύξηση των αγορών ρωσικού αερίου

Θετικό το Κρεμλίνο στο αίτημα της Ουγγαρίας για αύξηση των αγορών ρωσικού αερίου
Στη Μόσχα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου Russian Foreign Ministry Press Service via AP

«Η Ρωσία θα λάβει υπ’ όψιν της το αίτημα της Ουγγαρίας» για αύξηση των αγορών φυσικού αερίου δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο.

Η Ουγγαρία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρεί στενές σχέσεις με την Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία, αντιτασσόμενη στα σχέδια της ΕΕ να περιορίσει την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη του Πέτερ Σιγιάρτο πραγματοποιείται την επομένη της παρουσίασης από τις Βρυξέλλες του σχεδίου που έχει ως στόχο την μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης του φυσικού αερίου για να αντιμετωπισθεί η μείωση των ρωσικών εξαγωγών και για να προχωρήσει η απεξάρτηση από την Μόσχα.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα, εισάγει από την Ρωσία το 65% του πετρελαίου της και το 80% του φυσικού αερίου της. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Ρωσία.

Η Βουδαπέστη ψήφισε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας, αλλά μπλόκαρε επί εβδομάδες το σχέδιο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για «ατομική βόμβα» για την οικονομία της, πριν εξασφαλίσει εξαίρεση για το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Έκτοτε, δεν χάνει ευκαιρία να προσάπτει στην πολιτική των κυρώσεων την επιδείνωση της κατάστασης της ουγγρικής οικονομίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροβόλησε τους πνεύμονές της», είπε την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τους ηγέτες της Ένωσης να αλλάξουν ρότα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ