ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή στρατηγική στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή στρατηγική στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η στρατηγική πρέπει να έχει ως στόχο την ειρήνη αντί την νίκη στον πόλεμο, δήλωσε ο Ορμπάν

Για την ανάγκη μιας «νέας στρατηγικής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αφού όπως είπε «οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν λειτουργούν».

Η στρατηγική πρέπει να έχει ως στόχο την ειρήνη αντί την νίκη στον πόλεμο, δήλωσε ο Ορμπάν σε ομιλία του στην Ρουμανία.

Οι δηλώσεις έγιναν μία ημέρα αφότου ο υπουργός του των Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επισκέφθηκε την Μόσχα για να συζητήσει με το Κρεμλίνο νέες προμήθειες φυσικού αερίου.

Η στάση που τηρεί η λαϊκιστική, εθνικιστική κυβέρνηση Ορμπάν διαχρονικά έχει καταστήσει την Ουγγαρία την φιλικότερη προς την Μόσχα χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συστηματική παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Βουδαπέστη τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Μόσχα, έχοντας μεν αρχικά καταδικάσει την ρωσική εισβολή, αλλά προβάλλοντας βέτο στην επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και αναγκάζοντας έτσι την Ενωση να αμβλύνει το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Με την Μόσχα η Βουδαπέστη συνεχίζει να διατηρεί προνομιακές σχέσεις ως προς την ενεργειακή τροφοδοσία της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ορμπάν διέταξε την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και κατήργησε ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση, εξαιτίας των ενεργειακών αυξήσεων.

Ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, είπε ότι χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε, οι οποίοι θα προκαλέσουν μια άνοδο στα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί όλο το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την δυσκολότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010 με μια σαρωτική νίκη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, το φιορίνι έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό και η ενίσχυση από την ΕΕ βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της διαμάχης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ