ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μπάιντεν: Υποχωρούν σταδιακά τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Μπάιντεν: Υποχωρούν σταδιακά τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον»
Νοσεί με τη νέα υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή Όμικρον ο Αμερικανός πρόεδρος Adam Schultz/The White House vía AP

Η κατάσταση υγείας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19, συνεχίζει να βελτιώνεται σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο προσωπικός γιατρός του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό την Πέμπτη 21 Ιουλίου, πιθανότατα προσβλήθηκε από τη νέα εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα έχει πόνους στο σώμα και πονόλαιμο μετά το θετικό τεστ, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του γιατρού του.

Η παραλλαγή γνωστή ως BA.5 είναι υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον που εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους και θεωρείται υπεύθυνη για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ο Δρ. Κέβιν Ο' Κόνορ, ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου, έγραψε στην τελευταία του ενημέρωση ότι τα προηγούμενα συμπτώματα του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν γίνει «λιγότερο ενοχλητικά». Οι προηγούμενες ενημερώσεις του γιατρού δεν ανέφεραν τον πονόλαιμο ή τους πόνους στο σώμα.

Ζωτικές ενδείξεις όπως η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή «παραμένουν εντελώς φυσιολογικά» και τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου είναι «εξαιρετικά» χωρίς «καθόλου δύσπνοια», αναφέρει στην ενημέρωσή του ο γιατρός. Ο γιατρός είπε ακόμα ότι τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής αλληλουχίας που έδειξαν την παραλλαγή BA.5 δεν επηρεάζουν το σχέδιο θεραπείας του Μπάιντεν «με κανέναν τρόπο».

Ο Μπάιντεν έχει απομονωθεί στην κατοικία του Λευκού Οίκου, ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης τόνισαν ότι τα συμπτώματά του είναι ήπια επειδή έχει λάβει τέσσερις δόσεις εμβολίου και άρχισε να παίρνει το αντιικό φάρμακο Paxlovid αφού μολύνθηκε.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με οικονομικούς συμβούλους την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είχε βραχνάδα στη φωνή αλλά επέμεινε:

«Νιώθω πολύ καλύτερα από ό,τι ακούγομαι».

Στην προηγούμενη ενημέρωσή του για την υγεία του Μπάιντεν, ο Ο' Κόνορ είπε ότι ο πρόεδρος είχε λίγο πυρετό που όμως υποχώρησε μετά τη λήψη αντιπυρετικού - αναγλητικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ