ΚΟΣΜΟΣ

Plan B από ΗΠΑ - Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών μετά τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

Plan B από ΗΠΑ - Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών μετά τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού
Στιγμιότυπο από το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού Odesa City Hall Press Office via AP

Εναλλακτικό σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλλασας επεξεργάζονται από κοινού ΗΠΑ και Ουκρανία, μετά τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο. 

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο αφότου Μόσχα και Κίεβο υπέγραψαν για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης.

Όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής Διοίκησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με την Ουκρανία σε ένα «Plan Β» που περιλαμβάνει χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους, αλλά και προσαρμογή των σιδηροδρομικών γραμμών σε αυτές της Ευρώπης «ώστε να επιταχυνθούν οι εξαγωγές».

«Ζούμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να εμπιστευτείς οτιδήποτε λέει ο (σ.σ. Ρώσος πρόεδρος) Βλαντιμίρ Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά η Πάουελ.

«Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και καλαμποκιού έχουν παγιδευτεί στο λιμάνι της Οδησσού και παρά την επισιτιστική ασφάλεια που παρέχεται από εναλλακτικές οδούς έξω από την Ουκρανία, δεν υπάρχει εναλλακτική για τον Πούτιν από το να άρει τον αποκλεισμό» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πακέτο βοήθειας ύψους σχεδόν 1,3 δισ. δολαρίων προς τα αφρικανικά κράτη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε θέσει ως στόχο στρατιωτικές υποδομές σε πυραυλικό χτύπημα το Σάββατο, μερικές ώρες αφού το Κίεβο και η Μόσχα πέτυχαν το πρώτο διπλωματικό επίτευγμα του πολέμου από τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των κρίσιμων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει -και δεν θα επηρεάσει- την έναρξη των αποστολών».

Με πληροφορίες από CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ