ΚΟΣΜΟΣ

Εγγυήσεις Λαβρόφ στην Αίγυπτο για προμήθειες ρωσικών σιτηρών

Εγγυήσεις Λαβρόφ στην Αίγυπτο για προμήθειες ρωσικών σιτηρών
Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσέφερε διαβεβαιώσεις για τις προμήθειες ρωσικών σιτηρών στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο σήμερα, Κυριακή, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τη συμφωνία επανέναρξης των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μετέβη στο Κάιρο, στο πλαίσιο επαφών της Μόσχας με χώρες που είναι ουδέτερες ή φιλικά διακείμενες απέναντί της, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον έκτο μήνα του χωρίς να διαφαίνεται η παραμικρή πιθανότητα κατάπαυσης πυρός.

Μετά τις επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της Αιγύπτου, όπως ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι, ο Λαβρόφ έριξε την ευθύνη στο Κίεβο για τη ρήξη των προηγούμενων ειρηνευτικών συνομιλιών, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Δύση ήταν αυτή που ώθησε τη χώρα του να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι αφρικανικές χώρες είναι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς οι τιμές βασικών προϊόντων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Μοιραία, εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή να υποφέρουν από την επιδείνωση των αυξανόμενων ελλείψεων σε τρόφιμα και άλλη βοήθεια.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ως «μια ακόμη προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη σε άλλους».

Επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα αφρικανικά έθνη στο πλευρό της χώρας του, χαιρέτισε αυτό που ονόμασε «ανεξάρτητο μονοπάτι» που ακολούθησαν οι χώρες αυτές, αποφεύγοντας να ενωθούν με τη Δύση για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι μια δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 ως μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή σε αυτό το μέρος του κόσμου. Η πρώτη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε το 2019 στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το ταξίδι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Ισραήλ και επίσης την κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν κατευθυνθεί στη Σαουδική Αραβία. Συμμετείχε επίσης σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών του Κόλπου και επίσης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ στη Σαουδική Αραβία.

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανία, καθώς διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με τη Δύση. Η Αίγυπτος είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων σιταριού στον κόσμο, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν ενισχύσει σημαντικά τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια καθώς ο αλ Σίσι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέπτυξαν μια στενή προσωπική σχέση, η οποία οδήγησε σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ