ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ανακατάληψη της Χερσώνας σχεδιάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες

Πόλεμος Ουκρανία: Ανακατάληψη της Χερσώνας σχεδιάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες
Η πρώτη πόλη που έπεσε στις ρωσικές δυνάμεις, η Χερσώνα και τα εύφορα εδάφη που την περιβάλλουν αποτελεί βασικό προπύργιο των Ρώσων, από την οποία ο στρατός της εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Για μια από τις πιο φιλόδοξες και σημαντικές στρατιωτικές ενέργειες του πολέμου προετοιμάζονται οι ουκρανικές δυνάμεις: την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Η πρώτη πόλη που έπεσε στις ρωσικές δυνάμεις, η Χερσώνα και τα εύφορα εδάφη που την περιβάλλουν αποτελεί βασικό προπύργιο των Ρώσων, από την οποία ο στρατός της εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις σε μια ευρεία περιοχή της ουκρανικής επικράτειας. Η ανάκτηση του ελέγχου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ορμής στην Ουκρανία και να δώσει στα στρατεύματά της την απαραίτητη ηθική ώθηση, μετά από μήνες σκληρών μαχών.

«Θέλουμε να απελευθερώσουμε την επικράτειά μας και να επιστρέψουν όλα στον έλεγχό μας», ανέφερε ο ανώτερος Υπολοχαγός Σεργκέι Σαβτσένκο, του οποίου η μονάδα με την 28η Ταξιαρχία της Ουκρανίας βρίσκεται κατά μήκος των δυτικών συνόρων της περιφέρειας Χερσώνα σύμφωνα με τους New York Times, και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι. Το θέλαμε εδώ και πολύ καιρό».

Ήδη, οι μάχες στα δυτικά και βόρεια σύνορα της περιοχής εντείνονται, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις, που απέχουν περίπου 48 χιλιόμετρα από την πόλη, θέτουν τις βάσεις για μια μεγάλη επίθεση. Για ένα μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβολικού και πυραύλων στοχεύουν τις ρωσικές θέσεις χρησιμοποιώντας μια σειρά από νέα όπλα που παρέχονται από τη Δύση, όπως τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ή HIMARS, που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τα χτυπήματα έχουν καταστρέψει κέντρα διοίκησης και βασικές αποθήκες πυρομαχικών. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και ότι οι επιθέσεις έχουν διαταράξει την υλικοτεχνική υποδομή της Ρωσίας. Οι αποθήκες ανεφοδιασμού και οι θέσεις διοίκησης έχουν απωθηθεί από τις πρώτες γραμμές, λένε, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία να οπλίσει και να τροφοδοτήσει τους στρατιώτες της. (Οι ισχυρισμοί τους δεν μπορούν να επαληθευτούν όλοι ανεξάρτητα).

Σε αντίθεση με την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου μια τεράστια ρωσική δύναμη συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη, στην Χερσώνα, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει αρχίσει να αντιστρέφει το ρεύμα, αν και σταματά. Αφού έχασαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν τώρα απελευθερώσει 44 πόλεις και χωριά κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών, περίπου το 15% της επικράτειας, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κυβερνήτη της περιφέρειας Ντμίτρο Μπούτρι.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας δεν έχουν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανακατάληψη της Χερσώνας, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Οι δυνάμεις μας κινούνται στην περιοχή βήμα προς βήμα», είπε ο Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα.

Μια ουκρανική αντεπίθεση στο Νότο έχει προκαλέσει ντιμπέιτ μεταξύ δυτικών αξιωματούχων και ορισμένων αναλυτών σχετικά με το εάν η Ουκρανία ήταν έτοιμη για μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ή αν είναι η καλύτερη χρήση των πόρων, από τη στιγμή που η Ρωσία σημειώνει πρόοδο κυρίως στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι και αρκετοί αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσει η Ουκρανία να εξαπολύσει μια αντεπίθεση. Όπως λένε, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε σχετικά πιο αδύναμη θέση, έχοντας ξοδέψει όπλα και προσωπικό στην επίθεσή του στο Ντονμπάς.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης σημαντικών εδαφών θα ήταν ωστόσο ένα τεράστιο εγχείρημα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον καταλάβει την περιοχή της Χερσώνας για σχεδόν πέντε μήνες και είναι σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες στις προσπάθειές τους να σκληρύνουν τις στρατιωτικές τους θέσεις και να προετοιμαστούν για μια επίθεση. Έχουν εγκαταστήσει νέους ηγέτες στην ίδια την πόλη καθώς και σε μεγάλες πόλεις και χωριά.

Η ανακατάληψη της Χερσώνας θα απαιτούσε τεράστιο αριθμό στρατευμάτων και πολλά περισσότερα επιθετικά οπλικά συστήματα από αυτά που διαθέτει η Ουκρανία αυτή τη στιγμή, λένε τόσο δυτικοί όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η περιοχή της Χερσώνας είναι σε μεγάλο βαθμό αγροτική, αλλά η πόλη είναι μια μεγάλη μητρόπολη που απλώνεται στον ποταμό Ντνίπρο. Η ανάκτησή της από τις ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσε να περιλαμβάνει σκληρές αστικές μάχες με τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες και περιουσίες.

Ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσει τον μεγάλο πληθυσμό αμάχων. Η πόλη έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού που είχε προπολεμικά, ο οποίος ανερχόταν σε περίπου 300.000, αν και μια ολοκληρωτική επίθεση που περιλαμβάνει βομβαρδισμό θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές αμάχων, κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ