ΚΟΣΜΟΣ

Προφυγές κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από Γερμανούς επιχειρηματίες

Προφυγές κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από Γερμανούς επιχειρηματίες
REUTERS/Ralph Orlowski /File Photo

Ομάδα Γερμανών καθηγητών και επιχειρηματιών προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag.

Η προσφυγή αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά νομική μάχη ανάμεσα στην ΕΚΤ και σε ομάδες Γερμανών που θεωρούν ότι πλήττονται από την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επανέλθει εξάλλου, μετά την απόρριψή της από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης τον Ιούνιο, η προσφυγή εναντίον σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από την ΕΚΤ κατά την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το γερμανικό δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές των απλών Γερμανών και ενισχύουν την ακροδεξιά.

Η Welt am Sonntag διευκρινίζει ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

Εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν σχολίασε προς το παρόν το δημοσίευμα αυτό.

Σύμφωνα με έναν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής για την προσφυγή, τον Μάρκους Κέρμπερ, δικηγόρο και καθηγητή δημοσιονομικών, η ΕΚΤ απομακρύνεται από την αρχή της «αναλογικότητας» των μέτρων της, σύμφωνα με την Welt am Sonntag.

Ο Κέρμπερ επιβεβαίωσε με email του την είδηση για την προσφυγή. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ