ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιές» ανάβει ενδεχόμενη επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν - Κινεζικές προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ

«Φωτιές» ανάβει ενδεχόμενη επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν - Κινεζικές προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ
Ανοιχτό έχει αφήσει η Νάνσι Πελόζι το ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Ταϊπέι εντός Αυγούστου AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Η Κίνα προειδοποιεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν την ευθύνη για μια ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και πως θα πρέπει να αναλάβουν «όλες τις συνέπειες».

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη επαφή ανάμεσα στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, θεωρώντας πως η νήσος των 24 εκατ. κατοίκων είναι ιστορικά μία από τις επαρχίες της, παρότι δεν την ελέγχει.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, -και υπό αυτή την ιδιότητα μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού κράτους-, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη, τη «σταθερή αντίθεσή» του στην ενδεχόμενη επίσκεψη -για την οποία δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε στο εσωτερικό της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις συνέπειες» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Ζιάο Λιζιάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η πλειονότητα των χωρών του κόσμου, δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν.

Όμως υποστηρίζουν έντονα το νησί, το «δημοκρατικό» καθεστώς του οποίου προβάλλουν, και η Ουάσινγκτον είναι ο πιο σημαντικός εταίρος και πάροχος όπλων στην Ταϊβάν.

Βλέποντας σε αυτό μια επίθεση στην κυριαρχία της, η Κίνα αύξησε την πίεση κατά της Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, διενεργώντας, μεταξύ άλλων, εκστρατείες εφόδου στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ