ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός «πόλεμος»: Αρνείται η Ρωσία ότι ευθύνεται για τη μειωμένη ροή στον Nord Stream

Ενεργειακός «πόλεμος»: Αρνείται η Ρωσία ότι ευθύνεται για τη μειωμένη ροή στον Nord Stream
Για ενεργειακό εκβιασμό κατηγορεί η Κομισιόν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόσω η Μόσχα εντείνει το «μαρτύριο της σταγόνας» μειώνοντας περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 AP Photo/Michael Probst

Με τη ροή από τον αγωγό Nord Stream 1 να έχει μειωθεί πλέον στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, η Ρωσία επιμένει, διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο φυσικό αέριοείναι δυνατό και εξακολουθεί να αποδίδει τις περικοπές σε τεχνικά ζητήματα που απορρέουν από τις δυτικές κυρώσεις.

Διευθυντικό στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom δηλώνει ταυτόχρονα πως η εταιρεία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή της επίμαχης (επισκευασμένης στον Καναδά) τουρμπίνας της Siemens Energy για τον Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, προσθέτοντας πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού, που οφείλονται στις κυρώσεις, εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του το πρωί της Τετάρτης (27/7), γεγονός που καθιστά δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 -της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη- έχει πέσει πλέον στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του.

Η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού Nord Stream ξεπερνά τα 160 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον περασμένο μήνα, και πριν από τις εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που εστάλη για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Η νέα μείωση στο 20% συνδέεται, κατά τη Ρωσία, με μία ακόμη τουρμπίνα που έθεσε εκτός λειτουργίας επικαλούμενη την «τεχνική κατάσταση του κινητήρα».

«Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοτνας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. «Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», επέμεινε.

Η Κομισιόν σταθερά κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό, και η Γερμανία σταθερά αποκρούει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και επισημαίνει ότι ο στρόβιλος επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθεί σε χρήση μετά τον Σεπτέμβριο -κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ροές αερίου ως πολιτικό και οικονομικό όπλο.

Gazprom κατά Siemens Energy

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ, δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

«Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens [Energy] τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή» είπε ο Βιτάλι Μάρκελοφ μιλώντας στο δίκτυο Rossiya 24, προσθέτοντας ότι και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η «Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Η Siemens Energy τονίζει ότι επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά, και επαναλαμβάνει ότι η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.

«Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα», ανέφερε η εταιρεία.

Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ