ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στη «σκιά» της συμφωνίας μείωσης

Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στη «σκιά» της συμφωνίας μείωσης
Oι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ράλι ήδη από τα μέσα Ιουνίου AP Photo/Michael Sohn

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στον απόηχο της συμφωνίας των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσής του.

Συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF σημειώνει σήμερα νέα άνοδο στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με χθες και καταγράφοντας την τρίτη συνεχή ημέρα ανόδου αυτή την εβδομάδα.

Μάλιστα, ξεπέρασε και τα υψηλά έτους που είχε καταγράψει στις αρχές Μαρτίου, όταν η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 200,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ράλι ήδη από τα μέσα Ιουνίου, όταν και βρίσκονταν στα επίπεδα των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε διάστημα 45 ημερών.

Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το «μαρτύριο της σταγόνας» που επιβάλλει η Ρωσία στην Ευρώπη αναφορικά με την προσφορά του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί αμείωτο τους επόμενους μήνες, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στις τιμές.

Παράλληλα, κάνουν λόγο και για φαινόμενα κερδοσκοπίας που τροφοδοτούνται από τη μεταβλητότητα στην αγορά αλλά και την απουσία ενιαίας, σκληρής στάσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας

Όλα τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά την πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας, οι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν νέο κανονισμό για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών.

Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν και ως προς το πλαίσιο ενεργοποίησης ενισχυμένου μηχανισμού συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως η συμφωνία προβλέπει επίσης μια σειρά από εξαιρέσεις που ικανοποιούν την Αθήνα, ενώ συγκεντρώνει επίσης στήριξη η ελληνική πρόταση για την έναρξη συζήτησης επί ενός νέου πανευρωπαϊκού μοντέλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την ελληνική πρόταση για νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ