ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στροφή 180 μοιρών από τον Ρίσι Σούνακ με φοροελαφρύνσεις;

Βρετανία: Στροφή 180 μοιρών από τον Ρίσι Σούνακ με φοροελαφρύνσεις;
Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έπεται της Λιζ Τρας στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών των Τόρις, υποσχέθηκε κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος Daniel Leal/Pool via AP, File

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του. Ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού, διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, απεργίες στα τρένα που γίνονται συνήθεια, ενώ ακόμα και η εξόρμηση των καλοκαιρινών διακοπών είναι «tricky business» με τα αεροδρόμια να υπολειτουργούν. Άνω τελεία ότι υπάρχει και παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Γι' αυτό και σχεδόν οι πάντες ασχολούνται με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του, δηλαδή τους Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας, οι οποίοι εμφανώς μέρα με την ημέρα παλεύουν εντονότερα για να κερδίσουν την ηγεσία των Τόρις και τελικά την πρωθυπουργική καρέκλα.

Η υπόσχεση Σούνακ για τους λογαριασμούς ενέργειας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών λοιπόν κατηγορείται σήμερα ότι σε αυτή την προσπάθεια έκανε στροφή 180 μοιρών πριν καν αναλάβει καθήκοντα, καθώς στο χθεσινό δεύτερο τετ-α-τετ ντιμπέιτ υποσχέθηκε την κατάργηση του ΦΠΑ 5% που υπάρχει στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο και για έναν χρόνο, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το συγκεκριμένο «προσωρινό και στοχευμένο» μέτρο της κατάργησης φόρου «θα γλυτώσει μία μέση οικογένεια από 160 λίρες τον χρόνο» χωρίς παράλληλα να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με νέο δανεισμό αφού θα κοστίσει στην κυβέρνηση περί τα 4,3 δισ λίρες. Προϋπόθεση του μέτρου για να μπει σε εφαρμογή είναι το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς (price cap) να ξεπεράσει τις 3.000 λίρες για το μέσο νοικοκυριό, γεγονός που αναμένεται να συμβεί σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Όμως είναι αλήθεια πως η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι τώρα στάση του να μην προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις μέχρι ο πληθωρισμός της χώρας να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται ότι ο Ρίσι Σούνακ είχε απορρίψει την ίδια πρόταση έξι μήνες πριν, από την θέση του υπουργού Οικονομικών, όταν είχε τεθεί επί τάπητος από το κόμμα των Εργατικών.

Σήμερα λοιπόν οι υποστηρικτές της αντιπάλου του Λιζ Τρας κάνουν λόγο για ένα «ηχηρό u–turn καθώς εδώ και εβδομάδες στην κούρσα διαδοχής παρουσιάζει τις βλέψεις άλλων για μείωση φόρων ως ανήθικες και εξωπραγματικές».

Παράλληλα είναι γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ, αν και βρίσκεται μπροστά στις προτιμήσεις καταλληλότητας από τους βουλευτές των Τόρις και μερίδα του κόσμου, βρίσκεται κατά πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα επιλέξουν τον τελικό νικητή.

Το επεισοδιακό ντιμπέιτ

Η γενεθλιάζουσα Λιζ Τρας, έστρεψε την προσοχή της στο χθεσινό ντιμπέιτ και στην αποτελεσματικότητα της αστυνομίας θέτοντας ως δέσμευση τη μείωση της εγκληματικότητας κατά 20%. Εμφανώς, έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι έχει κερδίσει ήδη την προτίμηση των μελών στο πεδίο της οικονομίας.

Παρόλα αυτά και ενώ το χθεσινό ντιμπέιτ της εφημερίδας Sun στο καινούριο κανάλι TalkTV εξελισσόταν πιο ήρεμα σε σχέση με τις εντάσεις που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο, διακόπηκε απρόσμενα μετά τη λιποθυμία της δημοσιογράφου Κέιτ Μάκκαν, η οποία συντόνιζε την συζήτηση. Επισημαίνεται μάλιστα ότι είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον συνάδελφό της Χάρι Κόουλ, ο οποίος ακύρωσε την παρουσία του τελευταία στιγμή λόγω κορωνοϊού.

Χθες λοιπόν δεν υπήρξε ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των δυο υποψηφίων ή ένα τελικό συμπέρασμα νικητή και χαμένου με την τελευταία εικόνα των τηλεθεατών μετά από μισή ώρα να είναι η σοκαρισμένη Λιζ Τρας που σπεύδει να βοηθήσει τη δημοσιογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ