ΚΟΣΜΟΣ

Χούντα στη Μιανμάρ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τις εκτελέσεις αντιφρονούντων

Χούντα στη Μιανμάρ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τις εκτελέσεις αντιφρονούντων
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Μιανμάρ στην Μπανγκόκ AP Photo/Sakchai Lalit

Τις εκτελέσεις τεσσάρων αντιφρονούντων από το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ, καταδίκασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας παράλληλα να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όλοι όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα.

Στην ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 κράτη μέλη του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί να υπάρξει διάλογος για τη συμφιλίωση «κατά τη βούληση και προς το συμφέρον του λαού της Μιανμάρ», να σταματήσει η βία, να τηρούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο στρατός της Μιανμάρ, που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2021, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκτελέστηκαν τέσσερις ακτιβιστές που υπήρξαν συνεργοί σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αγωνιστών κατά της χούντας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έπειτα από δεκαετίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, το στρατιωτικό καθεστώς υπεραμύνθηκε των εκτελέσεων, που αποτελούσαν κατ’ αυτό «δικαιοσύνη για τον λαό».

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο

Η εκτέλεση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ τεσσάρων κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένου πρώην βουλευτή του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ήταν «ενέργεια ακραίας απανθρωπιάς», στηλίτευσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών πρέπει να δείξουν στη χούντα ότι θα πληρώσει για τα εγκλήματά της», τόνισε η Ελέιν Πίρσον, η διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ για την Ασία.

Αναλογούν «σε αυθαίρετες στερήσεις ζωής και αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα του φρικτού ιστορικού της Μιανμάρ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ο διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, ο Έρβιν φαν ντερ Μπορχτ. Οι εκτελεσθέντες «δικάστηκαν από στρατοδικεία υπό άκρα μυστικότητα και με βαθιά άδικο τρόπο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει αμέσως», καθώς «πάνω από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι αναμένουν την εκτέλεσή τους έπειτα από τις καταδίκες τους σε παρόμοιες διαδικασίες».

Ο Τομ Άντριους, ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε «αγανακτισμένος και ανάστατος» για την εκτέλεση «αυτών των πατριωτών και αγωνιστών για ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειές τους, στους φίλους και στους αγαπημένους τους και σε σε όλους όσοι γίνονται θύματα των κλιμακούμενων φρικαλεοτήτων της χούντας».

«Αυτές οι αχρείες πράξεις πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Άντριους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ