ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Βέβαιος ο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ακροδεξιάς με Σαλβίνι και Μελόνι

Ιταλία: Βέβαιος ο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ακροδεξιάς με Σαλβίνι και Μελόνι
AP Photo/Antonio Calanni

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Quotidiano Nazionale» αναφέρεται στην στρατηγική της ακροδεξιάς συντηρητικής παράταξης.

«Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας, όπως και πολλά άλλα στελέχη των κομμάτων της συμμαχίας μας, είναι καθ΄όλα εντάξει για να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο «Καβαλιέρε».

«Η παράταξή μας είναι ενωμένη. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, τα προγράμματα, τα σχέδια για την Ιταλία και όχι οι πολυθρόνες. Και οι τρεις δυνάμεις της παράταξής μας είναι αριθμητικά αναγκαίες για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εκλογές», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τον πίκρανε» η απόφαση τριών υπουργών του κόμματός του (της Μάρα Καρφάνια, της Μαρία Στέλα Τζελμίνι και του Ρενάτο Μπρουνέτα) να εγκαταλείψουν την Φόρτσα Ιτάλια. «Δε απαρνήθηκαν εμένα, αλλά την ιστορία τους, τους ψηφοφόρους και την ίδια την ζωή τους» είπε ο «μίστερ τιβί».

«Η μελλοντική κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, πάντως, θα χρειαζόταν μια σοβαρή και καταρτισμένη αντιπολίτευση, όχι ένα χαώδες συνονθύλευμα ηγετών και δυνάμεων που δεν διαθέτουν λαϊκή στήριξη», ολοκλήρωσε ο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Swg που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τα Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 25% των ερωτηθέντων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 23,2%.

Η Λέγκα δεν ξεπερνά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το 12,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 10,4% της πρόθεσης ψήφου, και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,1%.

Παράλληλα, η νέα κεντρώα δύναμη Azione (Πράξη), επιλέγεται από το 6% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της δημοσκοπικής εταιρίας, «η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς» και «πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο».

Παράλληλα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η πολιτική κρίση και η διάλυση του κοινοβουλίου προκλήθηκαν, κυρίως, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες συμμαχίες, οι ψηφοφόροι της δεξιάς εγκρίνουν την συμμαχία της Λέγκα με τη Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ οι περισσότεροι υποστηρικτές των «πεντάστερων», όπως και του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», τάσσονται κατά της σύμπραξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η «ενέδρα» της ιταλικής ακροδεξιάς

Το φάσμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει το κέντρο και την αριστερά, πολιτικές δυνάμεις που πιστώνονται με χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι. Η χώρα αυτή έχει απελπιστική ανάγκη να ξαναβρεί την συνείδηση, την υπερηφάνεια και την ελευθερία», λέει η Τζόρτζια Μελόνι, 45χρονη δημοσιογράφος, που πλησιάζει πλέον στο να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η προοπτική, που χαροποιεί το Κρεμλίνο, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας, αφού, χωρίς να υπερασπίζεται απερίφραστα την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κόμμα Fratelli d'Italia ζητεί αναθεώρηση των συνθηκών και την υποκατάσταση της Ενωσης από μία «συνομοσπονδία κυρίαρχων κρατών». Δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ, αλλά ζητεί δραστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Η Ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι επιφυλάσσει πολιτικό σεισμό στην Ιταλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ