ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι σε τροχιά νίκης στις πρόωρες εκλογές

Ιταλία: Η Ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι σε τροχιά νίκης στις πρόωρες εκλογές
Χαράσσει πορεία προς την πρωθυπουργία της Ιταλίας η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας EPA/FABIO FRUSTACI

Με την Ιταλία να οδεύει σε πρόωρες εκλογές την 25η Σεπτεμβρίου κατόπιν της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η φασιστικών καταβολών πολιτική δύναμη Αδέλφια της Ιταλίας, υπό τα ηνία της Τζόρτζια Μελόνι, κυριαρχεί στην πρόθεση ψήφου. 

Οι επικεφαλής του συνασπισμού της «κεντροδεξιάς» -ευφημισμός που στην Ιταλία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συμμαχία της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουκσόνι, της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Αδελφών της Ιταλίας- κατέληξαν ταυτόχρονα σε συμφωνία για την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Όποιο από τα τρία κόμματα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα έχει και το δικαίωμα να υποδείξει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τον υποψήφιο πρωθυπουργό του μετώπου.

Και βάσει της σημερινής τουλάχιστον εικόνας των δημοσκοπήσεων, το πρόσωπο αυτό θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι.

«Θα είμαστε συμπαγείς, δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει δει εδώ και μήνες τα ποσοστά της Λέγκας να κατακρημνίζονται, με τα Αδέλφια της Ιταλίας -που σε αντίθεση τόσο με τη Λέγκα, όσο και την Forza Italia παρέμειναν εκτός της κυβέρνησης Ντράγκι- να καρπώνονται ψήφους.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Swg που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τα Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 25% των ερωτηθέντων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 23,2%.

Η Λέγκα δεν ξεπερνά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το 12,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 10,4% της πρόθεσης ψήφου, και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,1%.

Παράλληλα, η νέα κεντρώα δύναμη Azione (Πράξη), επιλέγεται από το 6% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της δημοσκοπικής εταιρίας, «η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς» και «πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο».

Παράλληλα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η πολιτική κρίση και η διάλυση του κοινοβουλίου προκλήθηκαν, κυρίως, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες συμμαχίες, οι ψηφοφόροι της δεξιάς εγκρίνουν την συμμαχία της Λέγκα με την Forza Italia και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ οι περισσότεροι υποστηρικτές των «πεντάστερων», όπως και του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», τάσσονται κατά της σύμπραξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα γνωστό όνομα εγκατέλειψε την Forza Italia του Μπερλουσκόνι: Mετά τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και την υπουργό Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι, είπε «αντίο» στο κόμμα του «Καβαλιέρε» και η υπουργός αρμόδια για τον ιταλικό Νότο, Μάρα Καρφάνια.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι αρκετά πιθανό και οι τρεις τους να συνεργαστούν με την κεντροαριστερά.

Η «ενέδρα» της ιταλικής ακροδεξιάς

Το φάσμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει το κέντρο και την αριστερά, πολιτικές δυνάμεις που πιστώνονται με χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι. Η χώρα αυτή έχει απελπιστική ανάγκη να ξαναβρεί την συνείδηση, την υπερηφάνεια και την ελευθερία», λέει η Τζόρτζια Μελόνι, 45χρονη δημοσιογράφος, που πλησιάζει πλέον στο να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η προοπτική, που χαροποιεί το Κρεμλίνο, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας, αφού, χωρίς να υπερασπίζεται απερίφραστα την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κόμμα Fratelli d'Italia ζητεί αναθεώρηση των συνθηκών και την υποκατάσταση της Ενωσης από μία «συνομοσπονδία κυρίαρχων κρατών». Δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ, αλλά ζητεί δραστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Η Ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι επιφυλάσσει πολιτικό σεισμό στην Ιταλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ