ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη επιβάρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου στη Γερμανία

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη επιβάρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου στη Γερμανία
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση παρόχων φυσικού αερίου η κυβέρνηση Σολτς τους επιτρέπει να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το 90% των ζημιών από το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας AP Photo/Michael Probs

Οι καταναλωτές στη Γερμανία γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» του ράλι τιμών του φυσικού αερίου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο πόσο βαθιά θα πρέπει εν τέλει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας άνοιξε τα χαρτιά του για το πως σχεδιάζει να μετακυλήσει στους πολίτες το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα επωμίζονται οι πάροχοι: Με μια έκτακτη εισφορά με ισχύ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ, αναφέρει η Deutsche Welle.

Από που προκύπτει η νέα επιβάρυνση

Όταν η Ρωσία άρχισε να κλείνει την στρόφιγγα οι εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως ο ενεργειακός κολοσσός Uniper, αναγκάστηκαν να προμηθευθούν ακριβότερο φυσικό αέριο από αλλού.

Βάσει των συμβολαίων ωστόσο δεν τους επιτρέπονταν να μετακυλήσουν τις οικονομικές τους ζημιές στους καταναλωτές. Με την απόφαση ωστόσο της γερμανικής κυβέρνησης μπορούν να το πράξουν από τον Οκτώβριο.

Η επιβάρυνση είναι απαραίτητη, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, για να διασφαλιστεί η παροχή αερίου τον ερχόμενο χειμώνα. Χωρίς αυτή οι πάροχοι φυσικού αερίου θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση οι πάροχοι φυσικού αερίου αποκτούν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους πολίτες το 90% του επιπλέον κόστους και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Φράτσερ υπολογίζει με τριπλασιασμό του κόστους θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το 2021 και τάσσεται υπέρ της στήριξης οικονομικά ασθενέστερων.

Πρόσφατα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει κανένα πολίτη στην τύχη του. Το Βερολίνο σχεδιάζει εκτός από την αύξηση του επιδόματος ενοικίου, εφάάπαξ καταβολή 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο το Σεπτέμβριο καθώς και την καταβολή 100 ευρώ για κάθε παιδί μέσα στον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ