ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου: Σε 15 χρόνια μειώθηκαν τα ισόβια για Ρώσο στρατιώτη

Ουκρανία - Πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου: Σε 15 χρόνια μειώθηκαν τα ισόβια για Ρώσο στρατιώτη
Ο Ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν, ηλικίας 21 ετών, έχει ομολογήσει το έγκλημα και έχει ζητήσει συγγνώμη από τη χήρα του θύματος AP Photo/Roman Hrytsyna

Η ποινή ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον Ρώσο στρατιώτη Βαντίμ Σισιμαρίν για τη δολοφονία αμάχου στην Ουκρανία μειώθηκε σε κάθειρξη 15 ετών από εφετείο στο Κίεβο.Η ηλικίας 21 ετών λοχίας είναι ο πρώτος στρατιώτης που οδηγήθηκε σε δίκη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

«Η έφεση που κατέθεσε η υπεράσπιση ικανοποιήθηκε εν μέρει. Η κρίση του δικαστηρίου [...] άλλαξε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο, διευκρινίζοντας πως η νέα ποινή είναι «15 χρόνια κάθειρξη».

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε στις 23 Μαΐου για έγκλημα πολέμου και φόνο εκ προμελέτης.

Ο Βαντίμ Τσιτσιμαρίν είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι ενήργησε υπό την πίεση ενός άλλου στρατιώτη, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει προς τη Ρωσία με ένα κλεμμένο όχημα με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς.

Ο στρατιώτης από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τη χήρα του Σελίποφ στη διάρκεια μια σύντομης συνομιλίας που είχαν στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Κίεβο τον Μάιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και κακομεταχείριση, κυρίως στη διάρκεια της κατοχής περιχώρων της πρωτεύουσας από τα οποία αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Έχουν κατηγορηθεί επίσης από το Κίεβο για αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια στα εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ