ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά
Ένας αξιωματικός ασφαλείας στέκεται δίπλα στο πλοίο Navi-Star, το οποίο είναι γεμάτο με σιτηρά, καθώς περιμένει να αποπλεύσει από το θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού στις 29 Ιουλίου 2022. AP Photo / David Goldman

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου, το πρώτο πλοίο ουκρανικά σιτηρά και συγκεκριμένα με φορτίο 26.000 τόνων καλαμποκιού. 

«Ο απόπλους του φορτηγού πλοίου Razoni, υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο θα γίνει στις 08:30», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, το πλοίο αναμένεται να φτάσει αύριο, Τρίτη 2 Αυγούστου, στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 31 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. , είχε δηλώσει ότι η πιθανότητα αναχώρησης του φορτίου την 1η Αυγούστου είναι μεγάλη.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Ιμπραίμ Καλίν είπε ότι το κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ολοκληρώσει τις τελικές εργασίες στα δρομολόγια εξαγωγής πολύ σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ την Παρασκευή για να δει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή τηςσυμφωνίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και περιμένει το σήμα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας».

Προ ημερών (27/7) εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις πλευρές υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

Τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύτηκαν «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, καθώς πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ