ΚΟΣΜΟΣ

Ανακρούει πρύμναν η Δύση στα ασφαλιστήρια ρωσικού πετρελαίου υπό την απειλή ενεργειακής κρίσης

Ανακρούει πρύμναν η Δύση στα ασφαλιστήρια ρωσικού πετρελαίου υπό την απειλή ενεργειακής κρίσης
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια άμεση παγκόσμια απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης θα ανέβαζε τις τιμές, βγάζοντας εκτός αγοράς εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων. AP Photo

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει πλέον η Δύση καθώς η απειλή της ενεργειακής κρίσης, αλλά και ο φόβος για έντονες πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πως αμβλύνουν τις αυστηρές κυρώσεις έναντι του ρωσικού πετρελαίου. Επί της ουσίας, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε νέα καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή το σχέδιο αποκλεισμού της Μόσχας από την αγορά των ναυτασφαλίσεων.

Η ΕΕ ανακοίνωσε μια παγκόσμια απαγόρευση παροχής θαλάσσιας ασφάλισης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πριν από δύο μήνες, αναμένοντας συντονισμένη δράση με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη θεσπίσει παρόμοιους περιορισμούς. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε τέτοιας απαγόρευσης, επειδή το Λονδίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανίας ναυτιλιακών ασφαλίσεων.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες στα τέλη Ιουλίου τροποποίησαν ορισμένους περιορισμούς στις συναλλαγές με κρατικές ρωσικές εταιρείες, επικαλούμενη ανησυχίες για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Ένα κοινό εμπάργκο από Βρετανία και ΕΕ της ναυτικής ασφάλισης θα αποτελούσε τον πιο ολοκληρωμένο περιορισμό μέχρι σήμερα για το ρωσικό πετρέλαιο, τερματίζοντας την πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων για τις εξαγωγές της Μόσχας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια άμεση παγκόσμια απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης θα ανέβαζε τις τιμές, βγάζοντας εκτός αγοράς εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times τον Μάιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε με την ΕΕ να συντονίσει την απαγόρευση ασφάλισης ρωσικών φορτίων πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τελευταίες κυρώσεις της Βρετανίας κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο, απαγορεύουν την παροχή ασφάλισης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Η νομοθεσία εισήχθη αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να θέσει εκτός νόμου την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την τέλος του έτους, αλλά δεν απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών σε αποστολές από τη Ρωσία σε άλλες χώρες», δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας με ρυθμό για να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν με το μέγιστο αποτέλεσμα στη ρωσική οικονομία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η απαγόρευση ασφάλισης της ΕΕ εισήχθη στις 4 Ιουνίου και παραμένει σε ισχύ. Εμποδίζει τις εταιρείες του μπλοκ να συντάξουν νέα ασφάλιση για οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο οπουδήποτε. Οι υφιστάμενες συμβάσεις παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα απαγορευθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες.

Ωστόσο, η ΕΕ τροποποίησε μέρος των δικών της κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προκειμένου να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με ορισμένες ρωσικές κρατικές οντότητες, όπως η Rosneft, με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου σε χώρες εκτός του μπλοκ των «27».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ