ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η «επιστροφή στο 2015» είναι η καλύτερη έκβαση για τις ΗΠΑ, το Ιράν και τον κόσμο

Μπλίνκεν: Η «επιστροφή στο 2015» είναι η καλύτερη έκβαση για τις ΗΠΑ, το Ιράν και τον κόσμο
Ο Άντονι Μπλίνκεν στο βήμα της διάσκεψης για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη AP Photo/Yuki Iwamura

Η επιστροφή στη συμφωνία του 2015 παραμένει η καλύτερη έκβαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τον κόσμο, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, από το βήμα της διάσκεψης για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT) που φιλοξενείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει χαρακτηρίσει ως μέσο «ύστατης προσφυγής» τη χρήση βίας έναντι του Ιράν, εντούτοις επισημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιούσε προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι θα διατηρήσει τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμη κι αν αυτό εκμηδενίζει τις πιθανότητες να σωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015.

Από ιρανικής πλευράς, η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι «τεχνικά ικανή» να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, «αλλά δεν έχει αποφασίσει εάν θα το πράξει».

Η ιρανική κυβέρνηση αρνείται πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιμένει πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) υπέγραψαν το 2015 συμφωνία με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.

Όμως η συμφωνία πνέει τα λοίσθια μετά τη μονομερή αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήριζε ανεπαρκείς τις διατάξεις της και επέβαλε εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Εν είδει αντιποίνων, η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε προοδευτικά από το 2019 να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, να παραβιάζει όρια που είχαν τεθεί στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, επιμένοντας ταυτόχρονα να αρνείται πως έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τον Μάρτιο, τα μέρη έμοιαζαν να βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό, όμως οι συνομιλίες κατέρρευσαν κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Ουάσινγκτον να αφαιρέσει από τον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» του αμερικανικού ΥΠΕΞ τους «Φρουρούς της Επανάστασης», με το επιχείρημα ότι αυτό δεν εμπίπτει στη συμφωνία.

Στα τέλη Ιουνίου, διεξήχθησαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Ντόχα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο μεσολαβητή, όμως δεν υπήρξε «καμία πρόοδος», κατά την Ουάσινγκτον.

Από τον Απρίλιο του 2021, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), αλλά μάταια μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ