ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πλήρωσε ακριβά τα τρόφιμα μέσα στο σακίδιο: «Καμπάνα» 1.874 δολαρίων σε ταξιδιώτη

Αυστραλία: Πλήρωσε ακριβά τα τρόφιμα μέσα στο σακίδιο: «Καμπάνα» 1.874 δολαρίων σε ταξιδιώτη
Tο «παράνομο» φορτίο, ένα κρουασάν με ζαμπόν και ένα hot dog με λουκάνικο και αυγό, εντοπίστηκε μόλις λίγες ημέρες αφού οι Αρχές τις Αυστραλίας άρχισαν να εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα και νόμους σε θέματα βιοασφάλειας. CNNi | Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοπονίας της Αυστραλίας

Το... πάθημα έγινε μάθημα για έναν ταξιδιώτη, ο οποίος  επιβιβαστεί σε πτήση από το Μπαλί της Ινδονησίας με προορισμό το αεροδρόμιο του Ντάργουιν της Αυστραλίας. Σίγουρα, δεν περίμενε ότι το πρωινό του από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείου, θα του στοίχιζε τόσο ακριβά.

Συγκεκριμένα, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2.664 δολαρίων Αυστραλίας (πείρπου 1.874 δολάρια ΗΠΑ), μιας και στo σακίδιό του βρέθηκαν δύο προϊόντα από τη γνωστή αλυσίδα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο τελωνείο.

Ο ταξιδιώτης ήταν ιδιαίτερα άτυχος, αφού το «παράνομο» φορτίο, ένα κρουασάν με ζαμπόν και ένα hot dog με μοσχαρίσιο λουκάνικο και αυγό, εντοπίστηκε μόλις λίγες ημέρες αφ' ότου οι Αρχές τις Αυστραλίας άρχισαν να εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα και νόμους σε θέματα βιοασφάλειας, έπειτα από το ξέσπασμα του ιού του Αφθώδους Πυρετού (FDM) στην Ινδονησία, ενώ το Μπαλί εξακολουθεί να αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Αυστραλούς.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοπονίας της Αυστραλίας, δήλωσε:

«Στο σακίδιο του επιβάτη, εντοπίστηκαν από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βιοασφάλειας, τη Ζίντα, αδήλωτα, υψηλού κινδύνου προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα ταχυφαγείου. Το πρόστιμο τού στοίχισε το διπλάσιο ποσό από τα εισιτήρια του ταξιδιού στο Μπαλί, αλλά δεν μπορώ να λυπηθώ κάποιον που δεν συμμορφώνεται με τους νόμους βιοασφάλειας της Αυστραλίας. Οι τελευταίοι τέτοιο εντοπισμοί, αποδεικνύουν ότι αν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, θα τον πιάσουμε».

Τα προϊόντα κατασχέθηκαν, ώστε να περάσουν από ελέγχους για ενδεχόμενες ιογενείς μολύνσεις, προτού καταστραφούν.

«Στο σακίδιο του επιβάτη, εντοπίστηκαν από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βιοασφάλειας, τη Ζίντα, αδήλωτα, υψηλού κινδύνου προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα ταχυφαγείου».CNNi | Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοπονίας της Αυστραλίας

Τον τελευταίο μήνα, η Αυστραλία ανακοίνωσε πακέτο βιοασφάλειας 9,8 εκατ. δολαρίων, ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζει νέα μέτρα στα σύνορα της χώρας.

Ειδικές ομάδες απολυμαίνουν τα πατάκια σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ έχουν τοποθετηθεί εκεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Όλα αυτά, μετά την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδιδόμενου ιού στα βοοειδή της Ινδονησίας.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα ξέσπασμα του ιού στην Αυστραλία, θα στοίχιζε στην οικονομία της χώρας περίπου 80 δισ. δολάρια. Γι'' αυτό τον λόγο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 19 Ιουλίου, όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν ή έρχονται από την Ινδονησία, θα περνούν από πολύ πιο αυστηρό και προσεκτικό έλεγχο.

Το πρόστιμο για όσους δεν δηλώνουν παρόμοιο φορτίο, θα φτάνει μέχρι τα 2,664$ Αυστραλίας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ακυρώνεται η βίζα ταξιδιωτών που φτάνουν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα, ή ακόμη και να τους αρνείται η είσοδος στη χώρα.

Αν και ο FMD δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την άνθρωπο, προκαλεί επίπονες φουσκάλες και πληγές στο στόμα και στα πόδια των ζώων με διχαλωτές οπλές, όπως είναι τα βοοειδή, τα πρόβατα, οι κατσίκες, τα γουρούνια και οι καμήλες, με αποτέλεσμα τα ζώα να μην μπορούν να τραφούν, και τελικά, να πεθαίνουν.

Φορείς είναι τα ζώα, ενώ ο ιός επιβιώνει στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και πάνω στα ρούχα, στα παπούτσια και στις αποσκευές ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα.

«Ούτε που θέλουμε να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που θα έχει ο ιός στους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Φιόνα Σίμσον, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αγροτών στο CNNi, τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας:

«Δεν αφορά όμως μόνο στους αγρότες. Το ΑΕΠ της Αυστραλίας θα δεχόταν πλήγμα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ήταν μια οικονομική καταστροφή που θα επηρέαζε τους πάντες».

Passenger fined $1,874 after two undeclared McMuffins found in luggage, Tamara Hardingham-Gill, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ