ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Ντονμπάς – Τεταμένη η κατάσταση και στα νότια

Πόλεμος Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Ντονμπάς – Τεταμένη η κατάσταση και στα νότια
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία άρχισε να συγκροτεί μια στρατιωτική δύναμη κρούσης με στόχο τη γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κρίβι Ριχ, και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει νέες επιχειρήσεις στα νότια (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, τεταμένη είναι η κατάσταση και στα νότια της χώρας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία άρχισε να συγκροτεί μια στρατιωτική δύναμη κρούσης με στόχο τη γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κρίβι Ριχ, και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει νέες επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία κατέχει εκτάσεις του νότιου τμήματος της Ουκρανίας που κατέλαβε στις πρώτες φάσεις της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο το Κίεβο έχει αναφέρει ότι θα εξαπολύσει αντεπίθεση. Χθες, Τρίτη, τόνισε ότι είχε ήδη ανακαταλάβει 53 χωριά στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας.

Στην τακτική ενημέρωση για τον πόλεμο στο νότο, η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας περιέγραψε την κατάσταση ως τεταμένη και είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά μήκος της πρώτης γραμμής στις 2 Αυγούστου.

Η πόλη παραγωγής χάλυβα Κρίβι Ριχ, όπου μεγάλωσε ο Ζελένσκι, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το νότιο μέτωπο.

«(Η Ρωσία) έχει αρχίσει να δημιουργεί μια ομάδα κρούσης προς την κατεύθυνση του Κρίβι Ριχ. Είναι επίσης πολύ πιθανό ο εχθρός να προετοιμάζει μια εχθρική αντεπίθεση με το επόμενο σχέδιο να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της περιοχής της Χερσώνας», δήλωσε η νότια στρατιωτική διοίκηση.

Η Ουκρανία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση επί των θέσεων της Ρωσίας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα και χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας που την προμήθευσε η Δύση για να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις ερευνούν τα υπόγεια στην περιοχή για να τα μετατρέψουν σε καταφύγια βομβών για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού.

Χθες Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες σε τμήματα του ανατολικού μετώπου στο βιομηχανοποιημένο Ντονμπάς είναι «απλά μια κόλαση» στην ομιλία του προς το έθνος αργά το βράδυ.

Ρωσικό Χτύπημα στη Λβιβ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε αποθήκη με ξένα όπλα στην περιφέρεια της Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, μια περιοχή που συνορεύει με την Πολωνία η οποία σπανίως πλήττεται από τα χτυπήματα της Μόσχας.

«Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν κοντά στο Ράντεχιφ, στην περιφέρεια της Λβιβ, αποθήκη ξένων όπλων και πυρομαχικών που παραδόθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου από την Πολωνία», αναφέρει ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωση.

Ο στρατός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για να αποδείξει τις δηλώσεις του και το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν επίσης ότι κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες πολεμοφοδίων, εκ των οποίων μια στην περιοχή του Μικολάιφ και τρεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Μικολάιφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ρωσικός στρατός δηλώνει επίσης ότι σκότωσε περισσότερους από 50 Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια πλήγματος που είχε στόχο την Μικολάιφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα δήλωσε ότι κατέστρεψε αποθήκη όπλων που είχαν παραδοθεί από το ΝΑΤΟ στη δυτική Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ