ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Στις φλόγες το ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή»

Κωνσταντινούπολη: Στις φλόγες το ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή»
Screen Grab / Twitter Video

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή», στην Κωνσταντινούπολη. Η φωτιά ξεκίνησε στην ξύλινη σκεπή, στο τμήμα του νοσοκομείου, όπου στεγάζεται το γηροκομείο.

Όλοι οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου και οι ασθενείς - συνολικά 104 άτομα - καθώς και το προσωπικό έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος της Κωνσταντινούπολης, ενώ επί τόπου βρίσκονται ασθενοφόρα και περιπολικά της αστυνομίας που έφτασαν στο νοσοκομείο από τους γύρω δήμους.

O επικεφαλής του τοπικού δήμου Χασάν Ταχσίν Ουστά δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός του κτηρίου.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει επικαλούμενο πηγές πως ασθενείς απομακρύνθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια ενώ άλλους τους πήραν αγκαλιά και τους μετέφεραν έξω. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου, η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 12:30.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως Τούρκοι πολίτες έσπευσαν μέσα στο νοσοκομείο για να διασώσουν ασθενείς και πως τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

Σε δήλωσή του, ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, ανέφερε:

«Αγαπητοί, αισθανόμαστε θλίψη για τη φωτιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο μας. Λυπούμαστε για αυτό που συνέβη και που εξανάγκασε το υγειονομικό προσωπικό και τουε ασθενείς να εγκαταλείψουν το νοσηλευτικό ίδρυμα. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί εξαιτίας της φωτιάς. Προς ώρας, δεν γνωρίζουμε τα αίτια πρόκλησης της φωτιά. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη του νοσοκομείου. Είχαμε 62 ηλικιωμένους τρόφιμους στο γηροκομείο και 42 ασθενείς στο νοσοκομείο. Εκκενώσαμε με ασφάλεια 104 πολίτες. Ευχόμαστε σε καθέναν από αυτούς ταχεία ανάρρωση. Πλέον, είναι καθήκον μας να επουλώσουμε τις πληγές μας και με πνεύμα συνεργασίας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του κτηρίου το συντομότερο δυνατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ