ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος αλ Ζαουάχρι: «Καμία απειλή» για καμία χώρα από το Αφγανιστάν λένε οι Ταλιμπάν

Θάνατος αλ Ζαουάχρι: «Καμία απειλή» για καμία χώρα από το Αφγανιστάν λένε οι Ταλιμπάν
Ο αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του τη νύχτα του Σαββάτου ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για εις βάθος και σοβαρή έρευνα για το περιστατικό δεσμεύτηκαν οι ηγέτες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν έχουν πληροφορίες για την προυσία του αρχηγού της Αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν,  τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της εξόντωσής του.

Ειδικότερα, οι Tαλιμπάν ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ότι «δεν έχουν πληροφορίες» για την παρουσία στο Αφγανιστάν του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, του αρχηγού της Αλ-Κάιντα, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της εξόντωσής του με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από drone κατά της κατοικίας του στην Καμπούλ.

«Οι ηγέτες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν ζήτησαν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να πραγματοποιήσουν εις βάθος και σοβαρή έρευνα για το περιστατικό», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καμπούλ, στην οποία οι Tαλιμπάν αναφέρουν για πρώτη φορά από την Δευτέρα το όνομα του αρχηγού της Αλ-Κάιντα.

Η παρουσία του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στην Καμπούλ θέτει σε αμφισβήτηση την αξία της υπόσχεσης που έδωσαν οι Tαλιμπάν να μην δίνουν καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν.

Οι Tαλιμπάν επαναλαμβάνουν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για καμία χώρα από το αφγανικό έδαφος.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για ενδεχόμενη αναζωπύρωση των αντιαμερικανικών επιθέσεων

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τρίτη εναντίον της πιθανής αναζωπύρωσης των «τρομοκρατικών ενεργειών» εναντίον αμερικανών πολιτών ή αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε επιδρομή UAV της CIA στην Καμπούλ.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος αντιαμερικανικής βίας μετά τον θάνατο του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την 31η Ιουλίου 2022», εξήγησε η αμερικανική διπλωματία σε ανακοίνωσή της.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις (...) εναντίον αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων σε πολλές περιοχές του κόσμου», συνεχίζει το κείμενο. «Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων καμικάζι, δολοφονιών, απαγωγών, αεροπειρατειών και βομβιστικών ενεργειών», διευκρινίζεται.

Ο αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε πλήγμα αμερικανικού UAV, ανακοίνωσε τη Δευτέρα με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη» στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων κατά των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Άφαντος για πάνω από δέκα χρόνια, ο Ζαουάχρι θεωρείτο πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο (πάνω από 3.000 νεκροί).

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ καταδίκασε την Τρίτη το πρωί την «αεροπορική επίθεση» που απέδωσε σε «αμερικανικά» UAVs, χωρίς να μιλήσει για θύματα ή να αναφέρει το όνομα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ απηύθυνε «σθεναρή παρότρυνση» στους πολίτες των ΗΠΑ να «διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης» στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ