ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίντεϊ Γκράινερ: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών στη Ρωσία - Έντονη αντίδραση Μπάιντεν

Μπρίντεϊ Γκράινερ: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών στη Ρωσία - Έντονη αντίδραση Μπάιντεν
Η Αμερικανίδα σταρ του WNBA έχει συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές με λιγότερο από ένα γραμμάριο ελαίου κάνναβης στις αποσκευές της στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση για «κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών» καταδίκασε ρωσικό δικαστήριο την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, με τον Λευκό Οίκο να εκδίδει ανακοίνωση καταγγέλλοντας ως «απαράδεκτη» τη δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να «κλείσει» με τη Ρωσία συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση της Μπρίτνεϊ Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Η Αμερικανίδα σταρ του WNBA έχει συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές με λιγότερο από ένα γραμμάριο ελαίου κάνναβης στις αποσκευές της στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου.

Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία.

Πέραν της καταδίκης σε εννέα έτη φυλάκισης, η Γκράινερ καλείται επίσης να καταβάλει πρόστιμο ύψους 16.300 δολαρίων.

Ενώπιον του δικαστηρίου η ίδια παραδέχθηκε πως μετέφερε την κάνναβη, λέγοντας πως επρόκειτο για ένα «αθώο λάθος» καθώς ετοίμαζε βιαστικά τις αποσκευές της.

Οι συνήγοροί της επισήμαναν πως η Μπρίτνεϊ Γκράινερ έκανε χρήση ιατρικής μαριχουάνας μόνο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου είναι νόμιμη, και μόνο στα διαλείμματα μεταξύ των αγώνων, και αυτό κατόπιν ιατρικής συνταγής, για την ανακούφιση από πονούς λόγω τραυματισμών της, μεταδίδει σχετικά το CNNi.

«Σήμερα, η Αμερικανίδα πολίτης Μπρίτνεϊ Γκράινερ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, που είναι μία ακόμη υπενθύμιση αυτού που ήδη γνώριζε ο κόσμος: Η Ρωσία κρατούσε αδίκως την Μπρίτνεϊ. Είναι απαράδεκτο και καλώ τη Ρωσία να την απελευθερώσει αμέσως για να είναι με τη σύζυγό της, τους αγαπημένους της, τους φίλους και τους συμπαίκτες της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, και προστίθεται:

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα και θα επιδιώξει κάθε δυνατή οδό για να φέρει την Μπρίτνεϊ και τον Πολ Γουίλαν στην πατρίδα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του έκανε μια «ουσιαστική προσφορά» στη Ρωσία για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του συμβούλου ασφαλείας Πολ Γουίλαν.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από την απελευθέρωση Ρώσων που κρατούνται στην Αμερική. Και πρώτος στη λίστα είναι ο Βίκτορ Μπουτ, που συνελήφθη το 2008 στην Ταϊλάνδη.

Διαβάστε επίσης

Γιατί η Ρωσία θέλει πίσω τον «έμπορο του θανάτου» Βίκτορ Μπουτ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ