ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η κυβέρνηση θέλει επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και σε άλλα προϊόντα

Ουκρανία: Η κυβέρνηση θέλει επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και σε άλλα προϊόντα
Το πρώτο φορτίο σιτηρών που εξήγαγε η Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού την προηγούμενη Δευτέρα AP/Vadim Ghirda

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία η οποία οδήγησε στη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών της από τη Ρωσία και στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως ιδίως τα μέταλλα, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times.

«Η συμφωνία αφορά την εφοδιαστική, την κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», εξήγησε ο Τάρας Κάσκα, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, στην οικονομική εφημερίδα. «Ποια η διαφορά μεταξύ των σιτηρών και του σιδηρομεταλλεύματος;», διερωτήθηκε ο κ. Κάσκα.

Ακάρ: Άλλα τρία πλοία με σιτηρά θα αποπλεύσουν την Παρασκευή

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προανήγγειλε την Πέμπτη τον απόπλου τριών πλοίων φορτωμένων με σιτηρά από λιμάνια της Ουκρανίας, σήμερα Παρασκευή.

«Κατόπιν εντατικών προσπαθειών στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, τρία πλοία έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσουν από ουκρανικά λιμάνια την Παρασκευή», ανέφερε ο Ακάρ, χωρίς να διευκρινίσει το λιμάνι από το οποίο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Το πρώτο φορτίο σιτηρών που εξήγαγε η Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα. Ύστερα από επιθεώρηση Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη, συνέχισε το ταξίδι του προς τον Λίβανο.

Αυτή η επιθεώρηση σηματοδότησε το τέλος μιας «δοκιμαστικής φάσης» των επιχειρήσεων για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη τον προηγούμενο μήνα, αμβλύνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και διασφαλίζει την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών είχαν εξάλλου σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αναχώρησε το πρώτο φορτίο από την έναρξη του πολέμου

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αποστολή φορτίου ουκρανικών δημητριακών που εξάγεται μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, αναχώρησε την Τετάρτη, 3 Αυγούστου από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Το πλοίο που μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, ως μέρος της πρόσφατης συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας, ΟΗΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Έφτασε ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου και αφού επιθεωρήθηκε από 20 ειδικούς, αναχώρησε για το λιμάνι της Τρίπολης. Την συγκεκριμένη επιχείρηση την έχει ζητήσει η Μόσχα, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, που πριν από τον πόλεμο συγκέντρωνε το 60% της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ