ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στόχος του Ισραήλ διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ - Νεκρό στις επιδρομές πεντάχρονο παιδί

Γάζα: Στόχος του Ισραήλ διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ - Νεκρό στις επιδρομές πεντάχρονο παιδί
Σύννεφα καπνού υψώνονται στο κέντρο της Πόλης της Γάζας μετά τις ισραηλινές επιδρομές AP Photo/Hatem Moussa

Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας διοικητή της Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία και προειδοποιεί με χτυπήματα στο Τελ Αβίβ σε αντίποινα. Τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί των επιδρομών -ανάμεσά τους παιδί πέντε ετών- και δεκάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά.

Κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή» από πλευράς μαχητών οπλισμένων με αντιαρματικούς πυραύλους, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Μπασέμ Σαάντι, ηγετικής μορφής της οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε πως στις επιδρομές σκοτώθηκε ο Ταϊσίρ αλ-Τζαμπάρι, διοικητής της οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «θέλει να ξεκινήσει πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού λαού και προειδοποίησε με αντίποινα.

«Ο εχθρός έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του λαού μας και πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά τους εαυτούς μας και τον λαό μας, δεν θα επιτρέψουμε στις πολιτικές του εχθρού μας να υπονομεύσουν την αντίστασή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ανάμεσα στα θύματα των επιδρομών βρίσκεται ένα κορίτσι πέντε ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο έκανε λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς -χωρίς να διευκρινίσει εάν οι υπόλοιποι είναι μαχητές ή άμαχοι. Οι τραυματίες, κατά την ίδια πηγή, είναι άνω των 40.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επιδρομές στο Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ χτυπήθηκαν κτήρια και στο κέντρο της Πόλης της Γάζας.

Λίγο πριν από τους βομβαρδισμούς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διαμήνυσε ότι ισραηλινές δυνάμεις «προετοιμάζονται για οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να αναληφθεί σε όλα τα μέτωπα, στις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές του Ισραήλ».

«Στους εχθρούς μας, και ιδιαίτερα στους ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, θα ήθελα να επισημάνω: Ο χρόνος σας τελειώνει. Η απειλή [σ.σ. για το νότιο Ισραήλ] θα εξαλειφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο των συνοριακών σημείων, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες της Γάζας, κατόχους αδειών εργασίας στο Ισραήλ, να μείνουν στα σπίτια τους.

Το κλείσιμο των συνοριακών σημείων επιβράδυνε την παράδοση καυσίμου ντίζελ, που συνήθως μεταφερόταν με φορτηγά από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ και είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας. Αυτό το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, προειδοποίησε ο διευθυντής του χθες, Πέμπτη.

Περίπου 50 άνθρωποι που κανονικά φεύγουν από τον θύλακα καθημερινά για να λάβουν θεραπεία έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από το 2007, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα, θύλακα 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων που ελέγχεται από την Χαμάς, και όπου έχει επίσης την έδρα της η Ισλαμική Τζιχάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ