ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινών επιδρομών συνέχεια στη Γάζα - Σειρήνες αεράμυνας ηχούν στο Τελ Αβίβ

Ισραηλινών επιδρομών συνέχεια στη Γάζα - Σειρήνες αεράμυνας ηχούν στο Τελ Αβίβ
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ AP Photo/Hatem Moussa

Εν μέσω της σοβαρότερης κλιμάκωσης μετά την περυσινή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σειρήνες αεράμυνας ήχησαν για πρώτη φορά το Σάββατο στο Τελ Αβίβ καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από την Ισλαμική Τζιχάντ σε «απάντηση» της εν εξελίξει ισραηλινής επιχείρησης κατά στόχων της -υποστηριζόμενης από το Ιράν- οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σειρήνες ήχησαν στον τομέα του Γκους Νταν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Τρεις εκρήξεις, πιθανώς από την αναχαίτιση ρουκετών, ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ, ενώ δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα, στο πλαίσιο «προληπτικής» επιχείρησης ενώπιον «άμεσης απειλής» προερχόμενης από την Ισλαμική Τζιχάντ, κατά την ισραηλινή κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της ΓάζαςAP Photo/Fatima Shbair

Το Ισραήλ σκότωσε την Παρασκευή σε αεροπορικό χτύπημα τον Ταϊσίρ αλ-Τζαμπάρι, διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Τουλάχιστον 15 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις επιδρομές στη Γάζα -ανάμεσά τους παιδί πέντε ετών και 22χρονη φοιτήτρια- ενώ ξεπερνούν τους 80 οι τραυματίες.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για επιχείρηση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, αναφέροντας ότι «δεν διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός» μετά από αναφορές ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, φαίνεται να μένει στο περιθώριο της σύγκρουσης.

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι εκτόξευσε «περισσότερες από 100 ρουκέτες» από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, στην «πρώτη απάντησή της» στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Σε μια αρχική απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Ταϊσίρ αλ-Τζαμπάρι και των μαρτύρων αδελφών του, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς βομβάρδισαν το Τελ Αβίβ και τις πόλεις στο κέντρο και γύρω από τη Γάζα με περισσότερες από 100 ρουκέτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή» από πλευράς μαχητών οπλισμένων με αντιαρματικούς πυραύλους, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Μπασέμ Σαάντι, ηγετικής μορφής της οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι συνεχίζει τα πλήγματά του κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ, κυρίως ανατολικά της Πόλης της Γάζας, προσθέτοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις και το πυροβολικό στοχεύουν στρατιωτικές θέσεις της οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα πως στις επιδρομές σκοτώθηκε ο Ταϊσίρ αλ-Τζαμπάρι, διοικητής της οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «θέλει να ξεκινήσει πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού λαού και προειδοποίησε με χτυπήματα στο Τελ Αβίβ σε αντίποινα.

«Ο εχθρός έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του λαού μας και πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά τους εαυτούς μας και τον λαό μας, δεν θα επιτρέψουμε στις πολιτικές του εχθρού μας να υπονομεύσουν την αντίστασή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ανάμεσα στα θύματα των επιδρομών βρίσκεται ένα κορίτσι πέντε ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο έκανε λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς -χωρίς να διευκρινίσει εάν οι υπόλοιποι είναι μαχητές ή άμαχοι. Οι τραυματίες, κατά την ίδια πηγή, είναι άνω των 40.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επιδρομές στο Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ χτυπήθηκαν κτήρια και στο κέντρο της Πόλης της Γάζας.

Γιαΐρ Λαπίντ: Επιχείρηση κατά «άμεσης απειλής»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μια επιχείρηση «κατά μιας άμεσης απειλής» μετά τα πλήγματα που είχαν στόχο την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα.

«Το Ισραήλ διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση ακριβείας εναντίον μιας άμεσης απειλής. Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι ένα υποκατάστατο του Ιράν που θέλει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και να σκοτώσει αθώους Ισραηλινούς. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «προληπτικής επίθεσης» στη Λωρίδα της Γάζας κατά της Τζιχάντ 15 μαχητές σκοτώθηκαν, εκτίμησε έπειτα από μια πρώτη σειρά εφόδων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατου Ρίτσαρντ Χετς, λέγοντας ότι το Ισραήλ ανέμενε την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το κεντρικό Ισραήλ.

Λίγο πριν από τις πρώτες επιδρομές, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διαμήνυσε ότι ισραηλινές δυνάμεις «προετοιμάζονται για οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να αναληφθεί σε όλα τα μέτωπα, στις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές του Ισραήλ».

«Στους εχθρούς μας, και ιδιαίτερα στους ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, θα ήθελα να επισημάνω: Ο χρόνος σας τελειώνει. Η απειλή [σ.σ. για το νότιο Ισραήλ] θα εξαλειφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει από την Τρίτη το κλείσιμο των συνοριακών σημείων, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες της Γάζας, κατόχους αδειών εργασίας στο Ισραήλ, να μείνουν στα σπίτια τους.

Το κλείσιμο των συνοριακών σημείων επιβράδυνε την παράδοση καυσίμου ντίζελ, που συνήθως μεταφερόταν με φορτηγά από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ και είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας. Αυτό το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, προειδοποίησε ο διευθυντής του χθες, Πέμπτη.

Περίπου 50 άνθρωποι που κανονικά φεύγουν από τον θύλακα καθημερινά για να λάβουν θεραπεία έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από το 2007, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα, θύλακα 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων που ελέγχεται από την Χαμάς, και όπου έχει επίσης την έδρα της η Ισλαμική Τζιχάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ