ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Η Ουκρανία «κρατά όλη την Ευρώπη όμηρο» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ζαχάροβα: Η Ουκρανία «κρατά όλη την Ευρώπη όμηρο» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Η Ζαχάροβα επιτέθηκε επίσης στη διεθνή κοινότητα επειδή αρνήθηκε να επικρίνει το Κίεβο για τις επιθέσεις (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Κατηγορίες κατά του Κιέβου εκτόξευσε σήμερα, Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροχα, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να «κρατήσει όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά επανδρώνεται από ουκρανικό προσωπικό, έχει γίνει το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στην πολύμηνη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του σταθμού τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι επιθυμεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθεί το εργοστάσιο, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αλλά ότι το Κίεβο εμποδίζει μια πιθανή επίσκεψη.

«Κρατούν όλη την Ευρώπη όμηρο και δεν είναι κατά της πυρπόλησης του σταθμού για χάρη των ναζιστικών τους ειδώλων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό, αλλά ότι το Κίεβο θεωρούσε «ωφέλιμο να κρατήσει μακριά την IAEA».

Η Ζαχάροβα επιτέθηκε επίσης στη διεθνή κοινότητα επειδή αρνήθηκε να επικρίνει το Κίεβο για τις επιθέσεις.

«Οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της IAEA, ξανά και ξανά, δεν τολμούν να αναφέρουν άμεσα την πηγή της απειλής. Επιδεικνύουν την απροθυμία τους να κατηγορήσουν το Κίεβο», είπε.

Η Ουκρανία ζήτησε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων συνιστούν «αυτοκτονία».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, στις 7 Αυγούστου, προκαλώντας ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης και αναγκάζοντας το εργοστάσιο να μειώσει την παραγωγή του.

Στην καθημερινή του στρατιωτική ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τον ηλεκτρικό σταθμό γύρω στις 12.40 μ.μ. (9.40 π.μ. GMT) από θέσεις κοντά στην πόλη Μαρχάνετς, μετέδωσε το Reuters.

Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα -τμήματα των οποίων βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο- στη νότια Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε η παροχή ρεύματος στην περιοχή.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ισχυρίστηκε σήμερα, Δευτέρα, πως ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια, καθώς θέλουν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος στη νότια Ουκρανία.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλεί διεθνής αποστολή στο εργοστάσιο αυτόν τον μήνα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά κανάλια διπλωματίας για να φέρουμε τον ΙΑΕΑ και τον ΟΗΕ πιο κοντά στη διεξαγωγή αυτής της αποστολής», δήλωσε ο Γεβένι Τσιμπαλιούκ, πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

«Το χρειαζόμαστε πραγματικά επειγόντως, το συντομότερο δυνατό, θα έλεγα όχι αργότερα από το τέλος αυτού του μήνα», πρόσθεσε.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο τρόπος λειτουργίας του εργοστασίου και οι μάχες που διεξάγονται γύρω του συνιστούν σοβαρές απειλές για την υγεία και το περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να αναγκάσουν το Κίεβο να σταματήσει να επιτίθεται στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών Αντρίι Γιουσόφ είπε ότι η οργάνωσή του είχε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να αποτρέψουν μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.

«Είδαμε τον ρωσικό βομβαρδισμό του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού», είπε ο Γιουσόφ. «Εάν δεν είναι αλήθεια, οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν μια χειρονομία καλής θέλησης και να παραδώσουν τον έλεγχο του εργοστασίου σε μια διεθνή επιτροπή και στον ΙΑΕΑ, αν όχι στον ουκρανικό στρατό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γιουσόφ είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν παρόμοιες τακτικές στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όταν τον είχαν καταλάβει.

«Αυτή είναι μια στρατηγική τρόμου και καμένης γης που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι πριν από μια αναπόφευκτη ουκρανική αντεπίθεση στο νότο», είπε.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Enerhoatom λέει ότι 500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ζαπορίζια και η Ρωσία έχει τοποθετήσει εκεί εκτοξευτές πυραύλων.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει μια επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ